Câmpulung Muscel

Campulung Muscel Castrul Jidova

27 octombrie 2013

Câmpulung Muscel este un mic oraș de provoncie aflat la poalele munților, pe vechiul drum comercial spre Brașov. Cu toții am învățat despre el la școală: a fost prima capitală a Țării Românești. Basarab I l-a învins pe regele Ungariei – Carol Robert de Anjou în bătălia de la Posada, formând pe teritoriul dintre Carpați și Dunăre primul stat românesc independent. Tot aici a fost redactat cel mai vechi document scris în limba română care s-a păstrat până azi: scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului, în care vorbea despre mișcările trupelor turcești de la Dunăre. În perioada mai recentă orașul a devenit cunoscut pentru uzina care fabrica celebrele mașini de teren ARO, dispărută și ea, ca atâtea alte uzine, în capcanele economiei capitaliste.

Câmpulung Muscel nu e primul loc de care să-ți amintești când te gândești la o destinație turistică în apropierea Bucureștiului. Cu toate astea noi am trecut pe acolo de mai multe ori în ultima vreme, în drum spre Brașov sau spre Munții Iezer-Păpușa, și am descoperit câteva locuri care merită amintite.

Câmpulung Muscel pare un oraș încremenit în timp. Cele câteva blocuri din centru nu schimbă impresia plăcută lăsată de mulțimea de clădiri vechi (multe din ele frumos renovate) construite în arhitectura elegantă a secolului 19, care străjuiesc bulevardul. Strada principală a primit la începutul secolului 20 numele de “Bulevardul Pardon” din cauza aglomerației pe care trebuia să o înfrunte locuitorii ieșiți la plimbare. În apropiere se află și “Grădina publică Merci”, astăzi parcul orașului, unde tinerii domni complimentau frumoasele domnișoare cu flori, primid că răspuns un timid “merci”.

Din vremurile tulburi ale întemeierii orașului a rămas mărturie Mănăstirea Negru Vodă. Numele său se leagă de legenda primului descălecător, Radu Negru Voievod care a trecut munții din ținutul Făgărașului și a întemeiat Țara Românească. Se spune că el ar fi ridicat aici o biserică de lemn în anul 1215. Dincolo de legende se știe că biserica mănăstirii a fost zidită la începutul secolului 14 de Basarab I și fiul sau, Nicolae, care au fost înmormântați aici. În apropierea ei au fost ridicate casele domnești. Complexul a fost refăcut în secolul 17 de Matei Basarab și transformat în mănăstire. Aici a funcționat o tipografie și prima școală din Valahia cu predare în limba română. Întreg ansamblul este dominat de turnul-clopotnița înalt de peste 30 de metri, unul din cele mai mari din țară.

În afară de mănăstirea Negru Vodă, în Câmpulung Muscel se mai păstrează două biserici din perioada medievală: biserica catolică Sfântul Iacob, unde se află mormântul comitelui Laurențiu de Câmpulung, conducătorul sașilor din regiune în jurul anului 1300, (înainte de urcarea pe tron a lui Basarab I), și biserica domnească ctitorită de Doamna Chiajna, văduva domnitorului Mircea Ciobanul.

Pe drumul care duce spre Pitești, la ieșirea din oraș, se află castrul roman Jidova (Jidava). Un drum îngust duce la intrarea în fortificație. Vizita se face cu ghid (ghidul nostru avea numai vreo 12 ani, dar părea să știe destul de multe lucruri). Cu ani în urmă am văzut și muzeul din incintă, care ne-a lăsat impresia de prăfuit (la propriu) și neingrijt. Acum l-am găsit în renovare și am fost bucuroși să aflăm că se va redeschide foarte curând. Castrul avea formă dreptunghiulară, 4 porți și mai multe turnuri (dintre care două au fost reconstruite). În interior se pot vedea ruinele magaziei de cereale, ale clădirii ofițerilor și ale clădirii comandantului. Se păstrează și hypocaustul, un sistem de încălzire prin pardoseală bazat pe circulația aerului cald pe sub o podea dublă și prin pereți (se pare că nici asta nu e o invenție modernă). Castrul făcea parte din linia de apărare (limes) Transalutanus, și era cea mai mare dintre fortificațiile din zonă. A fost distrus în anul 244 în timpul invaziei carpilor.

Nu putem încheia acest articol fără să vă povestim și despre un alt fel de obiectiv turistic. Este vorba despre cofetăria Iepurașul, cunoscută de toți cei care coboară din Munții Iezer sau din Piatra Craiului și se opresc la o prăjitură în drum spre casă. De-a lungul timpului am avut chiar surpriza să vedem autocare oprite în fața cofetăriei pentru o pauză dulce…

Cum ajungi acolo
Cu mașina: DN73 din Pitești sau Brașov, DN72A din Târgoviște, DN73C din Curtea de Argeș
Cu trenul: din București cu trenurile Regiotrans
Cu autobuzul: din București, Pitești, Mioveni, Târgoviște, Brașov, Curtea de Argeș

Informații utile
Castrul Jidava
Program: Marți – Duminică 9 – 17
Tarif: 10 lei

Mănăstirea Negru-Vodă

Biserica catolică Sfântul Iacob

Cofetaria Iepurașul

Biserica domnească Câmpulung MuscelBiserica domnească

Biserica catolică Sf. Iacob Câmpulung MuscelBiserica catolică Sf. Iacob

Primăria Câmpulung MuscelPrimăria Câmpulung Muscel

Muzeul de etnografieMuzeul de etnografie

Muzeul de istorie Câmpulung MuscelMuzeul de istorie

Biserica catolică Sf Iacob Câmpulung MuscelBiserica catolica Sfântul Iacob

Mănăstirea Negru Vodă Câmpulung MuscelMănăstirea Negru Vodă

Mănăstirea Negru Vodă Câmpulung MuscelMănăstirea Negru Vodă

Mănăstirea Negru Vodă Câmpulung MuscelMănăstirea Negru Vodă

Castrul roman Jidova hypocaustCastrul roman Jidova – hypocaust

Castrul roman JidovaCastrul roman Jidova

Castrul roman JidovaCastrul roman Jidova

Castrul roman JidovaCastrul roman Jidova

sursa foto 1-6

8 comentarii la Câmpulung Muscel

 • Petruş Lungu  spune:

  Când mai ajungeţi pe acolo să vă abateţi şi pe dealul Miresei sau Mireselor, nu îmi mai aduc aminte exact. Şi locul ăla are ceva legende.

  Deşi am trecut de câteva ori prin Câmpulung, târziu am aflat de castru. N-am apucat să îl văd încă.

  • Bogdan  spune:

   Multumim pentru idee, am notat pentru la primavara.

 • Eduard  spune:

  Nu am fost niciodata in Campulung, dar mi-au povestit prietenii mei ca este foarte frumoasa zona.

  • Bogdan  spune:

   Intr-adevar, e frumos, ai ce vedea. O sa mai scriem despre zona asta, mai sunt locuri interesante despre care n-am povestit inca.

 • Elvira Bogos  spune:

  Buna,
  I-mi atingeti inima, nu sunt din zona dar in 2000 mergand la Dambovicioara m-am indragostit iremediabil de zona, asa ca, fara a dispune de bani dar acum cred ca sunt si miracole in viata, la 30 oct 2000 deveneam proprietarii unei casute vechi in Stoenesti, la 14 km de Campulung. Pe scurt zona este superba, veniti de la Targoviste pe drum national sa vedeti Dambovita la Cetateni, biserica de pe munte, apoi mergeti pe valea Badencii pana nu se modernizeaza si ajungeti la Leaota, in august concursul international de parapante, Namaiesti si dragoslavele si cate altele. Si cand ajungeti in Stoenesti la monument si conac uitati-va spre munte sa vedeti crucea de pe Coltii Albinei – noaptea e luminata – si asa veti intelege cum am devenita argeseanca de duminica si cum imi vine sa plang de cate ori plec spre Bucuresti.
  Drumuri bune si calme !

  • Bogdan  spune:

   Ne bucuram ca ti-a placut articolul nostru si iti multumim pentru sugestii. La Cetateni inca n-am ajuns, dar in Leaota am fost acum cativa ani cu rucsacul in spate. Imi aduc aminte de un rasarit minunat langa cabana 🙂

 • paula78  spune:

  Foarte frumos in Câmpulung Muscel,am fost si eu nu doar o data ci de mai multe ori si de fiecare data imi place din ce in ce mai mult.Am gasit un site pe care ti-l recomand si tie cazare in Iasi .Aici gasesti foarte multe oferte de cazare in zona Moldovei si poti sa mergi sa vizitezi foarte multe locuri fara sa iti faci griji de cazare.

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>