Sovata

Sovata

30 noiembrie 2012

De la Odorhei am plecat mai departe spre Praid. Ne-am lăsat bagajele la pensiune, am mâncat și am plecat să vedem cum arată Sovata. Zilele de iarnă sunt însă foarte scurte, așa că plimbarea s-a sfârșit ceva mai repede decât ne-am fi dorit. Deși momentul când am vizitat Sovata era în afara oricărui sezon turistic (adică toamnă târzie și ploioasă), stațiunea nu părea deloc părăsită. Multe vile sunt monumente istorice (de interes local, e adevărat), și au fost transformate în hoteluri sau pensiuni și amenajate cu gust, lucru care n-a putut decât să ne bucure.

Stațiunea Sovata este vestită în primul rând pentru lacurile sărate. Cel mai mare este Lacul Ursu, iar în apropierea lui sunt presareate alte câteva ochiuri de apă: Lacul Aluniș, Lacul Verde, Lacul Roșu, Lacul Paraschiva și Lacul Tivoli. Lacurile de la Sovata sunt heliotermale, adică înmagazinează căldura primită de la soare, iar numele lor vin de la niste vietați microscopice care trăiesc în apă. În timpul verii, la 1.5 metri adâncime, apa din Lacul Ursu are peste 40 de grade. Am făcut turul lacului, apoi ne-am îndepărtat de apă din cauza umezelii și a frigului pătrunzător, lăsând muntele de sare pentru o altă vizită.

Pe timpul verii stațiunea Sovata este foarte populară printre cei dornici de o baie de soare (dar popularitatea vine la pachet cu aglomerația), iar pentru sezonul de iarnă există o pârtie de ski. O altă atracție importantă este mocănița care circulă vara între Sovata și Câmpu Cetății. Din păcate n-am reușit să aflăm mai multe informații, pentru că site-ul nu a mai fost actualizat de 2 ani, și nici datele de contact nu sunt publicate.

Cum ajungi la Sovata
Cu trenul, de la Blaj sau Tarnaveni
Cu microbuzul de la Târgu Mureș, Odorheiu Secuiesc, Cluj sau Iași.
Cu mașina, de la Piatra Neamț (DN12C, DN13B), de la Miercurea Ciuc sau Odorheiu Secuiesc (DN13A), de la Sighișoara (DN13, DN13A), de la Târgu Mureș (DJ135), sau de la Reghin (DJ153).

IMG_6305.JPG

IMG_6368.JPG

IMG_6371.JPG

IMG_6374.JPG

IMG_6375.JPG

IMG_6382.JPG

IMG_6386.JPG

IMG_6387.JPG

IMG_6388.JPG

IMG_6396.JPG

IMG_6408.JPG

Mai avem poze și aici.

Din aceeași serie:
Odorheiu Secuiesc
Sovata
Salina Praid


Vizualizaţi Romania pe o hartă mai mare

5 comentarii la Sovata

 • Aliceee traveler  spune:

  Mama dar ce arhitectura pe acolo ….
  Se vede ca multi se intorc din strainatate cu idei noi 🙂

  • Bogdan  spune:

   Unele arata destul de neobisnuit, dar mai bine asa decat abandonate.

 • Adriana  spune:

  Foarte frumos la Sovata si o plimbare cu mocanita sigur ar transforma experienta in ceva de neuitat.

 • Laura  spune:

  Da, asa este Adriana. Trebuie sa ne intoarcem sa ne plimbam cu mocanita. 🙂

  O zi frumoasa!

 • Salina Praid  spune:

  […] aceeași serie: Odorheiu Secuiesc Sovata Salina Praid Lacul Sfanta […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>