Odorheiu Secuiesc

IMG_6227.JPG

Piața Primăriei

30 noiembrie 2012

Anul trecut am petrecut ziua de 1 decembrie împreună cu câțiva prieteni și foști colegi de facultate la Praid. Drumul a fost destul de lung, așa că ne-am cam pierdut unii de alții, și am hotărât să ne oprim la Odorheiu Secuiesc pentru regrupare. Noi am fost primii și ultimii, pentru că ceilalți s-au rătăcit de tot și n-au mai nimerit orașul. Am profitat de ocazie că să luăm o scurtă pauză și să ne plimbăm puțin.

Prima impresie: pe stradă nimeni nu vorbește românește, lucru oarecum de așteptat dacă ne gândim că pentru fiecare român, în Odorhei locuiesc 36 de maghiari. Deși este așezat într-o regiune pitorească, Odorheiu Secuiesc nu se poate lăuda cu prea multe atracții turistice în afară cadrului natural. Chiar la intrarea în oraș dinspre sud se afla Capela lui Isus, una din cele mai vechi din țară (se pare că a fost construită în secolul 13). Clădirea are o forme neobișnuită, cu 4 lobi, care amintește de bisericile romanice. Capela este unica în țară, și are un tavan casetat pictat, în vârsta de aproape 400 de ani. Din nefericire am găsit-o închisă. Timpul scurt nu ne-a permis să-l căutăm pe cel care “îngrijește” monumentul, așa că a trebuit să ne mulțumim doar cu o tură în jurul zidurilor vechi și mâncate de umezeală. Dacă sunteți curioși cum arată în interior puteți arunca o privire pe blogul lui Viorel, care ne-a recomandat-o și nouă.

IMG_6220.JPG

intrarea in Odorheiu Secuiesc

IMG_6221.JPG

 Capela lui Isus

Odorheiu Secuiesc este un oraș vechi, întemeiat în apropierea orașului roman Aeropolis, ale cărui ruine încă se mai văd în curtea Grupului școlar Agricol. În perioada medievală a fost sediul unuia din Scaunele secuiești din Ardeal. Deși multe străzi sunt înguste și întortocheate, Odorheiu Secuiesc e un oraș plăcut la vedere. Majoritatea clădirilor arăta frumos și par bine îngrijite. Scurta noastră plimbare a început în Piața Primăriei, mărginită de două biserici, una catolică și una unitariană. Am trecut apoi pe lângă colegiul reformat (azi secție a universității din Cluj), apoi am urcat spre mănăstirea catolică din deal. După ce am privit în interior prin grilajul încuiat am descoperit în apropiere, mai mult din întâmplare, liceul Tamasi Aron. Pentru mine a fost cel mai important loc pe care l-am văzut în Odorhei pentru că aici a predat cu mulți ani în urmă bunicul meu.

IMG_6257.JPG

Mănăstirea catolică

IMG_6260.JPG

Mănăstirea catolică

IMG_6264.JPG

liceul Tamasi Aron

IMG_6271.JPG

 Primăria

Cum ajungi la Odorheiu Secuiesc
Cu trenul, din Sighisoara
Cu autobuzul: din Brașov, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Cluj
Cu masina: DN13A din Miercurea Ciuc sau Praid, DN13/13C din Sighisoara; din Brasov puteti merge pe DN13 pana la Rupea-Gara, apoi DJ131A spre Homorod, DJ132BA spre Cata si DJ137A spre Odorheiu Secuiesc (noi am folosit ultima varianta pentru ca e mai scurta, drumul nu era grozav, dar se putea merge).

Mai avem poze și aici.

Din aceeași serie:
Odorheiu Secuiesc
Sovata
Salina Praid


Vizualizaţi Romania pe o hartă mai mare

6 comentarii la Odorheiu Secuiesc

 • Adriana  spune:

  Suna extrem de bine pentru un weekend intr-un cadru natural!

  • Bogdan  spune:

   Multumim pentru vizita Adriana!

 • Aliceee traveler  spune:

  Arta tare bine, serios!

  • Bogdan  spune:

   Daca ai drum pe acolo, merita sa te opresti cateva ore 🙂

 • Sovata  spune:

  […] Odorheiu Secuiesc […]

 • Salina Praid  spune:

  […] Odorheiu Secuiesc […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>