Miercurea Ciuc

IMG_7898.JPG
Cetatea Miko

13 ianuarie 2013

A trecut ceva timp de când am început povestea asta, așa că ne simțim datori s-o încheiem. Așadar, după tura în Munții Harghita ne-am îndreptat din nou spre Miercurea Ciuc. Numele orașului este legat de târgul săptămânal care se organiza aici în fiecare miercuri în perioadă medievală. Oarecum surprinzător, orașul ne-a întâmpinat cu blocuri chiar de la intrare. Cu o zi în urmă, în drum spre Harghita-Băi, văzusem o biserică nouă cu aspect neobișnuit, care ne-a stârnit interesul.

Când am ajuns în apropiere am descoperit două biserici aflate una lângă cealaltă. Prima este vechea biserică catolică Sfântă Cruce, construită în stil baroc la jumătatea secolului 18. În spatele ei se află biserica Millenium, ridicată în anul 2003. Povestea ei e cel puțin neobișnuită: la începutul secolului 20 vechea biserică a devenit neîncăpătoare, și s-a luat decizia construirii unei biserici noi. Cele două războaie mondiale și apoi anii comunismului au întârziat planurile până în 1981, când autoritățile au încercat să preia grădina bisericii pentru a face loc unei străzi. În acea noapte preotul a ridicat o șură de lemn unde s-au ținut mai multe slujbe, motiv pentru care a primit numele de “Biserica de scândură”. Pe locul ei a fost construită noua biserică, după planurile lui Makovecz Imre. Cele două turnuri simbolizeeaza trecutul și viitorul maghiarilor, iar cele 10 cruci care decorează intrările simbolizează cele 10 secole de creștinism ale maghiarilor. În centrul clădirii se află altarul care primește lumina prin cupola de sticlă de deasupra. Am intrat sperând să putem vizita interiorul dar am descoperit ca biserică era neîncăpătoare pentru numărul celor veniți să asiste la slujbă.

În centrul orașului se află Cetatea Miko, cel mai cunoscut monument din Miercurea Ciuc. Construcția a fost începută în 1623 de contele Miko Ferenc, căpitan al armetelor secuiești și consilier al principelui Transilvaniei, Gabor Bethlen. A fost terminată 8 ani mai târziu, și reconstruită în 1661 după un atac al turcilor. Tot atunci a fost costruite zidul exterior cu 4 bastioane și șanțul de apărare. Cetatea Miko adăpostea depozite de alimente, brutăria și cazarmele. Astăzi este sediu pentru Muzeul Secuiesc al Ciucului, iar în grădina din spatele său a fost amenajat un mic muzeu al satului.

În fața cetății ne-au întâmpinat statuile lui Petofi Sandor (lucru deloc surprinzător) și Nicolae Bălcescu (lucru care ne-a lăsat cu gura căscată). Cetatea Miko a fost în restaurare timp de mai mulți ani, însă acum lucrările sunt aproape gata. Momentan se potate vizita doar o mică parte, însă ghidul spera că în această vară se va deschide în întregime. Cele 3 camere amenajate ca muzeu (camera fântânii, bucătăria și un salon) ne-au lăsat o impresie plăcută, iar filmele proiectate în fiecare din ele au fost atât educative cât și amuzante. Amenajarea modernă și ideile proaspete sunt cu siguranță mai atractive decât vechea metodă folosită încă de multe muzee din România, de a expune fără explicații câteva obiecte în vitrine prăfuite. În ultima sală, copii (sau cei cu suflet de copii) se pot îmbrăca în haine de epocă pentru niște fotografii mai speciale. Am încheiat vizita în Miercurea Ciuc cu o scurtă plimbare pe străzile din jurul cetății, mărginite de clădiri vechi și frumoase: primăria, judecatoria și fostul sediu al Scaunului Ciuc.

Informații utile:

Muzeul Secuiesc al Ciucului
Pret bilet: 5 lei
Taxa foto: gratuit

IMG_7884.JPG

Biserica Millenium

IMG_7886.JPG

IMG_7896.JPG

Catedrala ortodoxa

IMG_7897.JPG

Primaria Miercurea Ciuc

IMG_7900.JPG

 

IMG_7903.JPG

fantana cetatii

IMG_7909.JPG

IMG_7913.JPG

bucataria cetatii

IMG_7920.JPG

IMG_7921.JPG

IMG_7925.JPG

IMG_7932.JPG

IMG_7942.JPG

curtea interioara a cetatii Miko

IMG_7947.JPG

Spitalul ORL (fostul sediu al scaunului Ciuc)

IMG_7950.JPG

Palatul de Justitie

Mai avem poze și aici.


Vizualizaţi Romania pe o hartă mai mare

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>