Mănăstirile de pe valea Oltului: Turnu și Cozia

Mănăstirea Cozia

26 iunie 2011

Coborând printre munți dinspre Voineasa, am ajuns în scurt timp la valea Oltului. În apropiere de Căciulata, pe malul râului, se afla două mănăstiri. Prima este Mănăstirea Cozia, vechi lăcaș de cult legat de numele lui Mircea cel Batrân. Pe malul opus, la mică distanță se afla Mănăstirea Turnu. Am traversat Oltul pe barajul Turnu și ne-am întors în susul râului trecând pe lânga castrul roman Arutela. Drumul spre mănăstire trece printr-un tunel îngust care străpunge muntele, semănând cu o poartă spre o altă lume.

Mănăstirea Turnu a luat ființă la începutul secolului 16, când doi călugări de la Mănăstirea Cozia s-au retras aici pentru a trai ca pustnici. Cu timpul, și alți călugari au trecut Oltul cu barca, pentru a nu se mai întoarce niciodata. Pe masură ce obștea a crescut, a fost construită întâi o bisericuță de lemn, apoi una de piatră, iar sihăstria a fost ridicată la rang de schit. Numele mănăstirii vine de la un turn de piatră ridicat pe o stancă din apropiere de soldații romani de la castrul Arutela.

Trebuie să recunoaștem că nu ne-am documentat înainte să mergem la această mănăstire, a fost o decizie de moment. Când am intrat, am avut surpriza să  vedem în mijlocul curții o clădire mare, cu mai multe etaje, care mai cuprinde biserica și câteva locuințe. Clădirea a fost construită după planurile unui arhitect polonez la inceputul secolului 20. Tot el a executat și pictura în stil modernist, care n-a fost foarte apreciată de contemporani, însă a fost refăcută mai târziu în stil clasic, în urma unui incendiu. Alături de biserica mare se află chiliile săpate în stâncă de primii călugări care trăiau aici în post și rugăciune, iar puțin mai departe, mica biserică de piatră.

 

Construcția căii ferate și a podului peste Olt au însemnat sfârșitul izolării pentru sihaștrii de la Turnu. Mănăstirea a devenit cunoscută ca obiectiv turistic. Totuși, vizitatorii, mai mulți cu fiecare an, nu sunt un motiv de bucurie pentru călugări, care-și văd primejduit modul de viață și se retrag în chilii sau în biserică în zilele aglomerate.

La doar doi kilometri depărtare ne-am oprit din nou, de data aceasta la Mănăstirea Cozia, ridicată de Mircea cel Bătrân în 1388. Biserica este o construcție impresionantă, mai ales pentru secolul 14, și adăpostește mormântul cunoscutului voievod. Pe catapeteasmă, în jurul crucii, se poate vedea imaginea unui dragon care ne-a trimis cu gândul la Vlad Dracul, fiu al lui Mircea cel Bătrân și tată al mult mai celebrului Vlad Țepeș, care era membru al Ordinului Dragonului. Deasemenea, am descoperit cu surprindere o altă imagine care reprezintă un ochi încadrat de o piramidă, cunoscut simbol masonic. În fața bisericii se află o fântână construită de Matei Basarab, care în povestea noastră joacă rolul de fântână a dorințelor. Dacă pe fundul apei se zăreau câteva monede, deasupra lor pluteau bancnote cu valori nu tocmai neglijabile (probabil donatorii sperau că norocul să fie proporțional cu valoarea donației). În clădirea din spatele bisericii, aflată chiar pe malul Oltului, este amenajat un mic muzeu care expune icoane, manuscrise și obiecte de cult.

Peste drum se află bolnița (spitalul mănăstirii), unde se pot vedea câteva fresce originale bine păstrate. La distanță de numai un kilometru spre Sibiu se poate vizita și paraclisul mănăstirii, construit recent în apropiere de locul pe care se afla vechiul paraclis, acoperit astăzi de apele lacului de acumulare.

După ce am plecat de la mănăstire ne-am mai oprit la Călimănești pentru cozonac secuiesc (știm că nu-i de pe meleagurile Olteniei, dar asta nu-l face mai puțin gustos). Înainte de a porni spre casă am avut șansa de a admira timp de câteva zeci de minute hotelurile și pensiunile din oraș, cu ocazia unui blocaj în trafic.

Informații utile:
Taxa de intrare: gratuit
Mănăstirea Cozia
Mănăstirea Turnu

Cum ajungi la Mănăstirea Cozia?
Cu mașina: DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la ieșirea din Căciulata
Cu trenul:  din Sibiu sau Râmnicu Vâlcea, coborâți la gara Păușă sau Călimănești
Cu autobuzul: din Râmnicu Vâlcea sunt plecări la fiecare 20 de minute.

Cum ajungi la Mănăstirea Turnu?
Cu mașina sau pe jos: de la Mănăstirea Cozia traversați podul peste Olt și continuați pe celălalt mal în direcția Sibiu.
Cu trenul: din Sibiu sau Râmnicu Vâlcea, coborâți la gara Turnu (atenție, pe aceeași linie există și gara Turnu Roșu)

chilie de la Mănăstirea Turnu

 

Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Cozia
Mănăstirea Cozia – mormântul lui Mircea cel Batrân
Mănăstirea Cozia

Mai avem poze și aici.

Din aceeași serie:
Mănăstirea dintr-un lemn
Mănăstirea Horezu
Culele de la Măldărești
Muzeul Trovanților
Peștera Polovragi
Peștera Muierilor
Transalpina
Mănăstirile Cozia și Turnu

Vizualizaţi Romania pe o hartă mai mare

3 comentarii la Mănăstirile de pe valea Oltului: Turnu și Cozia

  • Traveling Hawk  spune:

    La Turnu nu am fost, doar la Cozia, acu; vreo…ani, cand fiica mea era mica si nu puteam merge aiurea pe coclauri, cum obisnuiam:) Am stat in statiune, am facut plimbari in jur si astfel am cunoscut si Valea Oltului! Imi amintesc cu mare placere florile din curtea manastirii.

    O dumineca frumoasa va doresc, ambilor!

  • Castelul Țepeș  spune:

    […] regal construit după modelul Mănăstirii Cozia, mănăstirea Horezu, cula Greceanu sau biserica din Rădăuți sunt doar câteva din monumentele […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>