Mănăstirea dintr-un lemn

Mănăstirea dintr-un lemn

25 iunie 2011

Planificasem de multă vreme o excursie prin țară împreună cu colegii Laurei. Cu câteva zile înainte de plecare toate buletinele de știri anunțau coduri multicolore de ploaie și vânt. Cu toate astea ne-am hotărât să nu abandonăm, așa că dimineața zilei de sâmbătă ne-a găsit în drum spre plaiurile înverzite ale Olteniei. Ne-am oprit în apropiere de Râmnicu Vâlcea, unde se află o mănăstire frumoasă și liniștită: Mănăstirea dintr-un lemn.

O poartă sculptată de lemn, care amintește de porțile maramureșene străjuiește intrarea, iar o alee mărginită de tei (înfloriți, la data vizitei noastre) conduce vizitatorul până în fața unui turn vechi, locul de acces în incinta fortificată a mănăstirii. În curte se găsește un mic monument construit în perioada interbelică, cu ocazia restaurării făcute de Ministerul Aerului și Marinei. De atunci, mănăstirea a devenit loc de rugăciune pentru marinari și aviatori. Nu ne-am lăsat impresionați de biserică noua, de proporții gigantice, care se construiește aici, și ne-am îndreptat spre bisericile vechi, mai frumoase și mai potrivite cu ideea de mănăstire.

După ce am trecut de biserica de piatră construită în secolul 17 de Matei Basarab și decorată cu coloane elegante, am ajuns într-o grădină străjuită de stejari seculari. În mijlocul ei am descoperit o mică biserică de lemn, înconjurată de trandafiri înfloriți. Legendele locului povestesc că Sfânta Maria i s-a arătat în vis unui păstor, care a găsit o icoană a Maicii Domnului în scorbura unuia dintre stejari. Păstorul a tăiat copacul și din lemnul sau a construit mica biserică, în care a așezat icoana pe care o descoperise. Această icoană de dimensiuni impresionante se află acum în biserica de piatră.

Din aceeași serie:
Mănăstirea dintr-un lemn
Mănăstirea Horezu
Culele de la Măldărești
Muzeul Trovanților
Peștera Polovragi
Peștera Muierilor
Transalpina
Mănăstirile Cozia și Turnu

Mai avem poze și aici.

Vizualizaţi Romania pe o hartă mai mare

6 comentarii la Mănăstirea dintr-un lemn

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>