Arhiva lunară ianuarie 2013

Muzeul Trovanților

13 august 2011

Nu departe de Horezu, pe drumul care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, în satul Costești, se află un un muzeu mai puțin obișnuit: Muzeul Trovanților. Natura a modelat pietrele în cele mai surprinzătoare forme și mărimi, de la câțiva centimetri, până la câțiva metri. Pietrele au apărut pe măsură ce nisipul a fost exploatat din carieră alăturată. În jurul lor s-au țesut mai multe legende. Se spune că ar avea puteri supranaturale, sau că ar fi semne lăsate de o civilizație extraterestră. Localnicii povestesc că după fiecare ploaie apar din pământ trovanți mici, iar cei mari cresc – motiv pentru care sunt numiți pietrele vii. Oamenii de știință ne asigură în schimb că trovanții au luat naștere cu câteva milioane de ani în urmă prin cimentarea nisipului, pe vremea când în aceste locuri se forma o deltă, și nu cresc, ci dimpotrivă, se erodează puțin câte puțin. Muzeul trovanților a fost creat pentru a proteja aceste curiozități ale naturii, și este unic în Europa.

Inform...

Citește articolul

Culele de la Măldărești – micile fortarețe ale boierilor olteni

Cula Duca

25 iunie 2011

După ce am vizitat Mănăstirea Horezu, ne-am îndreptat spre un sat din apropiere: Măldărești. Citisem de multă vreme despre culele de la Măldărești – mici castele de provincie construite pe moșiile boierilor pentru a se apăra de atacurile turcilor, dar și de haiduci sau răscoale ale țăranilor (majoritatea boierilor nu erau persoane foarte populare în acele vremuri). Astăzi țevile flintelor nu se mai arată din spatele crenelurilor, iar vizitatorul poate privi liniștit turnurile albe înconjurate de legende.

Numel...

Citește articolul

Mănăstirea Horezu

25 iunie 2011

La scurt timp după ce am plecat de la Mănăstirea dintr-un lemn ne-am oprit din nou, de această dată la Horezu. Despre Mănăstirea Horezu am mai povestit, așa că astăzi vă arătăm doar câteva fotografii.

Citește articolul

Mănăstirea dintr-un lemn

Mănăstirea dintr-un lemn

25 iunie 2011

Planificasem de multă vreme o excursie prin țară împreună cu colegii Laurei. Cu câteva zile înainte de plecare toate buletinele de știri anunțau coduri multicolore de ploaie și vânt. Cu toate astea ne-am hotărât să nu abandonăm, așa că dimineața zilei de sâmbătă ne-a găsit în drum spre plaiurile înverzite ale Olteniei. Ne-am oprit în apropiere de Râmnicu Vâlcea, unde se află o mănăstire frumoasă și liniștită: Mănăstirea dintr-un lemn.

Citește articolul

Mănăstirea Snagov

18 noiembrie 2012

Lângă satul Siliștea Snagovului, pe o insulă din mijlocul lacului înconjurat de păduri, se află o mănăstire veche. Mănăstirea Snagov a devenit celebră datorită unei legende: în biserică a fost găsit un mormânt, care se presupune că ar fi al lui Vlad Țepeș. Deși locul de veci al domnitorului nu a putut fi identificat cu exactitate, e puțin probabil că el să fi fost adus aici, pentru că a fost asasinat pe drumul dintre Giurgiu și București, în apropiere de mănăstirea Comana, o altă ctitorie a sa.

Citește articolul