Buftea: Domeniul Știrbey

18 noiembrie 2012

După ce am petrecut câteva ore foarte plăcute la Palatul Mogoșoaia, am plecat spre Buftea, ca să vedem Domeniul Știrbey. Vizita în afara sezonului ne-a scutit de plata taxei de vizitare, dar în schimb am putut admira parcul în haine de toamnă.

Domeniul a aparținut lui Barbu Știrbey, domnitor al Țării Românești de la jumătatea secolului 19. Fiul său a constuit palatul și biserica, a amenajat parcul, dar a dat locului și o destinație industrială. O parte din clădiri au fost demolate de-a lungul timpului, doar turnul de apă rezistând că să amintesca de fabricile din apropiere. Palatul Știrbey a fost martor tăcut la evenimente importante din istoria României: aici s-a negociat pacea cu Puterile Centrale în 1918 și retragerea  trupelor rusești din România în 1964. După 1990 domeniul a fost retrocedat familiei Știrbey, care l-a vândut câțiva ani mai târziu. Firma care l-a cumpărat se laudă că l-a reintrodus în “circuitul turistic”. Mai exact, palatul este acum restaurant de lux, în parc au apărut corturi care joacă rol de sală de conferințe sau salon pentru nunți, capela își deschide porțile doar pentru evenimente exclusiviste, iar angajații pândesc cu vigilență vizitatorii, că să nu scape vreunul cu 2-3 fotografii.

Informații utile:
Palatul Știrbey
Pret bilet: 5 lei (se poate vizita doar parcul)
Program: Luni – Joi 11 – 17

Din aceeași serie:
Palatul Mogoșoaia
Domeniul Știrbey
Mănăstirea Snagov

Mai avem poze și aici.

Vizualizaţi Romania pe o hartă mai mare

12 comentarii la Buftea: Domeniul Știrbey

 • Mira  spune:

  Pare interesant, dar nu prea cred că m-aş duce acolo doar ca să văd parcul… Fiindcă, indiferent de sezon, de vizitat doar parcul se poate, nu? N-am înţeles prea bine, de ce erau angajaţii cu ochii pe voi? 😀

  • Bogdan Onose  spune:

   Da, doar parcul se poate vizita, indiferent de sezon. Bineinteles, cine isi permite poate sa ia masa la restaurantul din palat. Paznicii erau cu ochii pe noi ca sa nu cumva sa facem poze, ca e interzis.

 • Anda  spune:

  Mira, de ce stau angajatii asa de vigilenti, am povestit si eu: http://www.hailabord.ro/2012/08/domeniul-stirbey-buftea-nu-turism.html

  Se pare ca nici Laura si Bogdan n-au scapat de ei. Dar poate au fost mai indulgenti, daca nu li s-a parut ca aparatul lor foto ar avea zoom-ul prea mare!

  In principiu, poti vizita parcul oricand, iar palatul nu te opreste nimeni sa-l explorezi, daca esti client al restaurantului. E frumos si inauntru si poti arunca un ochi (fara sa faci poze), chiar daca nu te asezi la o masa.

  • Bogdan Onose  spune:

   Aveam un dslr mare, dar l-am tinut mai mult ascuns :-p
   Eu nu pricep care-i treaba cu zoom-ul. Le e teama ca apar in presa poze cu vedetele care misuna pe acolo?

  • Anda  spune:

   Presupun ca le e teama ca surprinzi anumite detalii ale cladirilor, mai ales la Capela, care ar avea nevoie de o restaurare urgenta. Altfel, e proprietate privata si e dreptul lor sa interzica fotografiatul, daca asta doresc. Dar atunci cand sun si intreb daca se pot face poze, nu-mi spui ca DA, iar cand ajung acolo, imi interzici asta!

  • Bogdan Onose  spune:

   Este lipsa de organizare si respect. Totusi, imi dau seama ca noi nu suntem publicul pe care doresc sa-l atraga proprietarii domeniului.

 • pompe submersibile  spune:

  E frumos dar sa intru acolo si paznicii sa fie cu ochii pe mine,asta ma indispune.

 • Traveling Hawk  spune:

  Da, incepe si la noi sa nu mai fie la indemana oricui sa mearga in anumite locuri… Parcul e frumos, intr-adevar.

  • Bogdan Onose  spune:

   Pacat, asta nu e turism. Dar cum acea firma este proprietarul domeniului, pot face orice doresc acolo.

 • Viorel Iraşcu  spune:

  La multi ani, dragi calatori!

  Un an nou cu multe bucurii si impliniri.
  Ganduri frumoase si binecuvantate, sanatate si multe postari.

  Cu respect.
  Viorel Irascu

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>