Arhiva lunară noiembrie 2012

Samovodska Charshia – strada meșteșugarilor din Veliko Tărnovo

3-4 noiembrie 2012

Samovodska Charshia, strada meșteșugarilor, se află în inima cartierului vechi din Veliko Tărnovo. În secolul 19, acesta era locul unde meșteșugarii din Samovodene, un sat apropiat de vechea capitală a Bulgariei, veneau să-și vândă mărfurile. Cu timpul meșteșugarii și-au deschis mici ateliere și s-au mutat treptat în oraș, iar piața s-a dezvoltat, transformându-se într-un centru comercial important. Pe vremuri, aici se aflau cele mai importante hanuri din oraș, (de exemplu Hanul Hadji Nikoli, care adăpostește astăzi muzeul de etnografie).

Citește articolul

Veliko Tărnovo în culorile toamnei

Cetatea Tsarevets

3-4 noiembrie 2012

Anul acesta am avut parte de o toamnă lungă și însorită. Într-unul din weekend-uri am plecat spre Veliko Tărnovo. Pe drum am vizitat mănăstirea Basarabovo

Citește articolul

Top 10 destinații

În urmă cu câteva zile, Ioana a venit cu o idee interesantă: un top al destinațiilor pe care le-am vizitat (și care ne-au impresionat cel mai mult, desigur). A fost destul de complicat să alegem doar 10, dar până la urmă am reușit. Ce-a ieșit puteți vedea mai jos.

10. Kaliakra – stânci înalte și o Mare (Neagră) foarte… albastră. .

9. Dubrov...

Citește articolul

Bulgaria: Cetatea Cherven

Cetatea Cherven

3 noiembrie 2012

Cetatea Cherven (Cerven) se află la 30 de kilometri de Ruse, pe o stâncă de pe malul râului Cherni Lom. În perioada medievală Cherven (Cetatea Roșie) era unul din cele mai importante orașe din Bulgaria, din punct de vedere militar, comercial și cultural. Orașul a fost construit pe locul unei cetăți bizantine, abandonată de multe sute de ani, iar în 1242 a devenit reședința episcopului ortodox bulgar. În secolul 14, Cherven era format din orașul de sus, apărat de ziduri groase, și orașul de jos, aflat la baza stâncilor, în afara fortificațiilor.

Citește articolul

Târgoviște: Turnul Chindiei

Turnul Chindiei

1 iulie 2012

Acum câteva luni, în drumul de întoarcere spre București, am făcut o oprire foarte scurtă la Târgoviște. Trecusem de mai multe ori prin oraș, dar niciodată n-am avut timp să vizităm Curtea Domnească și Turnul Chindiei, cel mai cunoscut monument din oraș. De data această am profitat de ocazie, mai ales că lucrările de restaurare s-au încheiat de curând. 

Citește articolul

Schitul Pahomie

Schitul Pahomie

27 octombrie 2012

În pădurile care acoperă Munții Căpățânii, departe de orice așezare omenească, câțiva călugări trăiesc într-un schit singuratic. O poartă mare, cu turn, care ține loc și de clopotnița, întâmpina călătorul. În fața ei, o cruce înfiptă în munte străjuiește Izvorul Frumos, secat acum din cauza secetei. O biserică mică de piatră, văruita în alb și adăpostită sub o stâncă este loc de rugăciune pentru călugării care locuiesc aici. Schitul Pahomie a fost întemeiat de Pahomie monahul și Sava haiducul în anul 1520. Se pare că monahul Pahomie era de fapt boierul Barbu Craiovescu, care a zidit schitul în locul unde s-a ascuns de furia lui Mihnea cel Rău, care dărâmase cealaltă ctitorie a să, mănăstirea Bistrița. Constantin Brâncoveanu și-a legat și el numele de aceast loc, reparând biserica și chiliile în 1684. Se poate ajunge acolo mergând 11 kilometri pe un drum forestier care pleacă din satul Cheia (în apropiere de Băile Olănești).

Citește articolul

Parcul Natural Comana

Balta Comana

16 mai 2009

Într-un weekend frumos dintr-o primăvară de mult trecută, am căutat un loc de evadare din București. Aveam doar o după-amiază la dispoziție, așa că am ales Parcul Natural Comana, care se află la doar 30 de kilometri de oraș, înspre Giurgiu. Parcul Natural Comana include pădurea și balta Comana (al doilea loc din țara că biodiversitate, după Deltă Dunării), și rezervațiile științifice de ghimpe și bujor sălbatic. Primăvara aerul poartă parfumul teilor și salcâmilor înfloriți. Pădurea este străbătută de trasee turistice pentru drumeți și bicicliști, iar pe baltă se pot face plimbări cu barca, organizate de administrația parcului sau de pensiunea Casa Comana

Citește articolul

Bulgaria: Calarețul de la Madara

Calaretul de la Madara
Calaretul de la Madara

30 septembrie 2012

Am parasit orasul Shumen si ne-am indreptat spre Madara. Acest mic sat si-a castigat celebritatea datorita unui basorelief sculptat intr-o stanca din apropiere. O scara cu cateva zeci de trepte urca prin padure pan la un mic platou de unde se vede Calaretul de la Madara, daltuit in piatra la 23 de metri inaltime.

Citește articolul