Ziua portilor deschise la Tarom

18 septembrie 2012

Tarom este una din cele mai vechi linii aeriene din lume, fondata in 1920 sub numele de Compania Franco-Romana de Navigatie Aeriana. Compania a trecut prin mai multe schimbari inainte de a lua numele actual, in 1958. Primul zbor a fost pe ruta Paris – Bucuresti, cu escala in mai multe orase europene. Cu trecerea timpului, Tarom a deschis rute catre majoritatea tarilor europene, Orientul Mijlociu si Africa, si chiar rute lungi, spre Australia, Canada, Statele Unite, Thailanda sau China (acestea insa au fost inchise la inceputul anilor 2000, din cauza pierderilor mari).

Cu ocazia aniversarii a 58 de ani de activitate, Tarom a organizat “Ziua portilor deschise“. Anul trecut nu am aflat la timp, dar anul acesta am reusit sa ne inscriem pe lista curiosilor care vor sa vada lucrurile ascunse de obicei de privirile calatorilor.

Am ajuns la aeroportul Otopeni in ultimul moment, din cauza traficului extrem de aglomerat, lucru ciudat tinand cont ca am plecat de acasa foarte devreme. In sfarsit, ne-am intalnit cu reprezentantii companiei, care ne-au dus cu un autocar pana la hangarele din incinta aeroportului. Tarom are 4 tipuri de avioane (Boeing 737, Airbus A318, ATR-42 si ATR-72 – cam multe totusi pentru o activitate eficienta), si echipe complete de mentenanta pentru fiecare tip. In hangar erau doua avioane Tarom, un ATR-72 la care se facea o revizie, si un Boeing 737, care tocmai iesise dintr-o verificare de rutina. Alaturi erau si doua avioane ale unei companii elvetiene (specialistii romani fac lucrari de reparatii si intretinere pentru multe alte companii).

Am facut o vizita in atelierele tehnice de compozite si structura, unde am aflat din ce sunt facute avioanele si cum se fac reparatiile, apoi la unul din laboratoare, unde am vazut un banc de probe pentru componentele motoarelor, realizat integral de inginerii companiei. Apoi am revenit in hangar, la avioane. Am avut ocazia sa pasim pentru prima data in cabina, iar unul din piloti ne-a dezvaluit cate ceva din secretele aviatiei. Indraznesc sa spun ca pentru un ne-specialist, acesta este momentul cel mai important al vizitei, dar, din pacate, a fost si cel mai scurt. Ne-am despartit cu greu de capitanul care ne impartasea cu mult entuziasm din experienta sa. Am simtit ca acesti oameni pun multa pasiune in munca lor si sunt mandri de ceea ce fac.

materiale compozite folosite pentru avioane

Informatii utile:
Daca sunteti curiosi cum a fost data trecuta la Ziua portilor deschise, aruncati o privire la Imperator.
Tarom

Mai avem poze si aici.

8 comentarii la Ziua portilor deschise la Tarom

 • alicee  spune:

  Poate daca m-as duce si eu la ziua portilor deschise si as invata mai multe despre avioane mi-ar trece putin frica de ele :)))

  • Apollo  spune:

   Stii ca avionul e cel mai sigur mijloc de transport, nu? 🙂

 • Elena  spune:

  Poate ca anul urmator voi afla si eu la timp :))

  • Apollo  spune:

   Pai… se organizeara in fiecare an pe 18 septembrie, cu ocazia aniversarii companiei 🙂
   Posibil sa mai fie si in februarie, ca anul trecut…

 • Anonymous  spune:

  Aştept răspunsul tău privitor la cartea pe care intenţionezi să o scoţi. Ţi-am spus am om pentru aşa ceva. Evident, în manuscris. El doar ţi-o leagă.

  • Apollo  spune:

   Multumesc mult! Deocamdata nu e gata inca, dar sper sa reusesc luna viitoare 🙂

 • Raluca  spune:

  Nu am stiut ca Tarom are ziua portilor deschise, foarte interesant de studiat avioanele. Cate avioane au in flota?

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>