Urlați: Conacul Bellu

6 octombrie 2012

Conacul Bellu este unul din monumentele romanesti care ar merita sa fie mai bine cunoscute. Conacul se afla in Urlati, in apropiere de Ploiesti, intr-o zona viticola cunoscuta, dar prea putin frecventata de turisti. E aproape imposibil sa ajungi aici din intamplare, iar lipsa unui site de promovare si hotararea administratiei de a interzice fotografiile in interior fac ca doar un numar mic de vizitatori sa-i treaca pragul. Si cu toate acestea, conacul Bellu merita vizitat.

Conacul Bellu a fost casa baronului Alexandru Bellu, aroman din Macedonia, inobilat la Viena si stabilit in Tara Romaneasca la sfarsitul secolului 18. Baronul a fost unul din primii artisti fotografi din Romania, specialist in peisaje. Totusi numele familiei a ramas in amintirea oamenilor mai mult datorita unchiului sau, Barbu Bellu, proprietarul terenului pe care se afla astazi cimitirul Bellu din Bucuresti.

Primul contact al vizitatorului cu conacul de la Urlati este zidul alb care inconjoara domeniul, intrerupt de un foisor aflat deasupra portii. Acesta a fost recent renovat, si era locuinta gradinarului si a paznicului. Astazi adaposteste o expozitie de fotografii facute de baronul Bellu, aparate de fotografiat care i-au apartinut si colectia sa de costume populare.

O alee cu pietris ne-a condus pana in fata conacului, o cladire frumoasa de la inceputul secolului 19, construita in stil romanesc vechi. Zidurile albe sunt in contrast cu veranda alcatuita din lemn negru si plina de flori. Cladirea pe care o vedem astazi facea parte dintr-un complex mai mare, care includea o biserica, un conac mai mare si cateva anexe, insa acestea au fost afectate de cutremure si nu au mai putut fi salvate. La conacul Bellu nu se mai organizeaza degustari de vinuri, in schimb se poate vizita crama baronului, “decorata” cu butoaie de cateva tone, astazi goale. Cea mai mare (si placuta) surpriza este insa interiorul conacului, restaurat cu grija in urma cu cativa ani. In Romania sunt putin castele sau conace mobilate, cele care pastreaza mobila originala se pot numara pe degete, iar conacul Bellu este unul dintre ele. In camerele decorate cu gust isi dau intalnire orientul si occidentul, iar marea majoritate a pieselor expuse apartinand baronului Bellu, cunoscut colectionar de arta si antichitati.

Informatii utile:
Adresa: Str. Orzoaia de Sus, nr.2, Urlaţi,
Tarif: 8 lei (conac) + 4 lei (foisor)
Program: marti – duminica, intre 9:00 – 17:00
Telefon: 0244-271721

Mai avem poze si aici, iar cateva fotografii din interior gasiti la Lumea Mare (care au avut mai multa putere de convingere).

View 2012 Vulcanii noroiosi in a larger map

10 comentarii la Urlați: Conacul Bellu

 • Traveling Hawk  spune:

  Foarte frumoase si convingatoare fotografiile, Multumesc pentru linkul catre postarea d epe Lumea Mare. Chiar nu stiam nimic despre acest loc. Multumesc!

  • Apollo  spune:

   Ne bucuram ca ti-a placut 🙂

 • Mira  spune:

  De atâtea ori mi-am propus să merg să-l văd, dar… acum că am văzut şi fotografiile voastre ar trebui să mă mobilizez 😀 Dar cred totuşi că las vizita asta pentru primăvara următoare 🙂

  • Apollo  spune:

   Si primavara e un moment bun. Noi am vrut sa profitam de toamna asta lunga si frumoasa.

 • Ferdy  spune:

  Foarte frumoase pozele si uite asa aflii locuri ce merita vizitate. Ma bucur ca ti-am citit articolul. Foarte frumos!

 • Ioana  spune:

  Frumos, poate imi fac si eu drum. Pacat ca nu te lasa sa faci poze in interior 🙁

  • Apollo  spune:

   Nici eu nu prea inteleg metoda lor de promovare…

 • Roxana Farca  spune:

  Asa e, i-am convins 🙂 Multumim de link si… felicitari pentru domeniul nou ;-)!

  • Bogdan  spune:

   Multumim Roxana! Lucram la noul site de vreo 2 saptamani, dar inca nu e gata, asa ca nu l-am facut public. Tu esti primul nostru cititor!

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>