Rowmania Fest 2012 – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle

sursa foto: Cristian Mititelu

3 august 2012

Vineri a avut loc prezentarea, de catre echipa Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, la Tulcea, in fata presei locale si a partenerilor locali si judeteni, a programului editiei a doua a Rowmania Fest – Festivalul International al Barcilor cu Vasle. In 2012, Rowmania Fest are ca axa principala competitia central-europeana Danube Connection, sub sloganul Story and Glory. Aceasta competitie nautica s-a desfasurat in iulie 2012, pe apele Dunarii, la Viena, Bratislava si Budapesta, atragand in competitia canotcilor Rowmania de 10+1, zeci de slovaci, unguri si austrieci.

Intre 31 august si 2 septembrie 2012, timp de trei zile vor fi organizate competitii nautice, plimbari de exercitiu cu canotca, dar si dezbateri despre dezvoltarea rurala, ecoturism si turism responsabil, un targ de prezentare a proiectelor de dezvoltare durabila, evenimentele culinare Slow Fish, concerte si proiectii de filme.

Un alt fel de a face lucrurile, si anume impreuna, este necesar si potrivit mai ales aici, acasa. Echipa noastra a pornit miscarea Rowmania din Delta Dunarii, de la Tulcea, cu peste un an si jumatate in urma. Competitiile nautice pentru comunitatile locale si cursele internationale, promovarea ecoturismului si a miscarii in natura, proiectele si discutiile despre dezvoltare durabila, evenimentele culturale, preparatele culinare specifice sunt menite sa aratam, impreuna cu partenerii nostri locali, ca putem sa privim spre viitor.” a spus Ivan Patzaichin, initiatorul miscarii Rowmania.

Judetul Tulcea are un patrimoniu natural si cultural unic in tot spatiul european strabatut de Dunare. De aceea, Consiliul Judetean acorda tot sprijinul acestui eveniment, din care face parte si Danube Connection, program de anvergura, initiat in conformitate cu directiile stabilite de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, si care urmareste sa puna in valoare potentialul zonei dunarene, prin promovarea unei miscari eco-culturale” a declarat Horia Teodorescu, presedintele Consiliului Judetean Tulcea.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a afirmat: “Gazduind si in acest an Rowmania Fest, dupa succesul de anul trecut, orasul Tulcea devine un reper in turismul responsabil si turismul cultural.

Rowmania Fest este inaugurat vineri 31 august, seara, cu sosirea in port, in canotci venite pe apele Dunarii, a lui Ivan Patzaichin, insotit de doi dintre partenerii sai de competitie, Vasile Diba si Toma Simionov, precum si de competitorul sau etern, ungurul Wichmann Tams. Seara va fi petrecuta la concertele Rock and Row si la proiectiile de film si video-art IMyth.

A doua zi, sambata 1 septembrie, va avea loc Concurs international de vaslit in canotci de 10+1 locuri – Danube Connection (etapa aceasta angreneaza echipele din Tulcea). Incepand cu ora 10:00, se deschide targul proiectelor de investitii sociale in Delta Dunarii, continuat de o masa rotunda cu doua teme. Una privind Grupurile de Actiune Locala in judetul Tulcea si Actiunea LEADER, precum si importanta asocierii in mediul rural. Cealalta tema, despre ecoturism si turism responsabil, avand ca subiect miscarea Rowmania, Centrul pilot de Ecoturism de la Crisan si viitoarea retea din Delta Dunarii si din Romania. Un alt moment important din program il constituie intampinarea caiacistilor si canoistilor participanti la Tour International Danubien, o flotila de peste 100 de barci, conduse in port de catre lotca lui Paul Condrat de la Jurilovca, ce va arbora marele pavoaz. Echipajele au pornit de la izvoarele Dunarii ajungand la Tulcea dupa un voiaj de doua luni. Ziua va continua cu Slow Fish, un eveniment culinar cu si despre peste, si se va incheia cu spectacolul comunitatilor locale, proiectie de film si concertele Rock and Row.

Duminica vor avea loc cele mai importante momente ale Festivalului: competitia pescareasca “Ivan Patzaichin” – concurs de vaslit in canotca, pe Dunare, intre echipele de doi din localitatile Deltei si Danube Connection – Concurs international de vaslit in canotci de 10+1 locuri – intrecerea intre castigatorii concursurilor similare de 10+1 de la Viena, Bratislava, Budapesta, respectiv Tulcea, la care vor lua parta si echipaje formate din participanti la TID).  Seara se va incheia cu concertele Rock and Row.

Evenimentul este organizat de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Consiliului Judetean Tulcea, al Primariei Municipiului Tulcea, si al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Contact: Tiberiu Cazacioc, tiberiu.cazacioc@dccom.ro, 0742.111.119
               Oana Ganea, oana.ganea@dccom.ro, 0723.188.891

www.rowmania.ro, www.patzaikin.com, www.turismlent.ro

Facebook:
https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin
https://www.facebook.com/PATZAIKIN
https://www.facebook.com/RowmaniaCrisan

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>