Budapesta: Piața Eroilor

Piata Eroilor

3 decembrie 2011

Urmatorul punct pe lista noastra de sambata era Piata Eroilor, iar ca sa ajungem acolo am calatorit cu linia 1 (linia galbena) a metroului din Budapesta, supranumita “Metroul Millenium“. Linia de metrou este a doua din lume ca vechime, dupa cea din Londra. A fost inaugurata in 1896 (cumva majoritatea locurilor interesante din Budapesta au o legatura cu acel an). Statiile sunt mici si au un aer de epoca, desi au fost renovate relativ recent. Trenul circula pe sub elegantul bulevard Andrassy, si a fost inclus pe lista patrimoniului mondial Unesco

Metroul Millenium

Metroul Millenium

Metroul Millenium

Metroul Millenium

Metroul Millenium

Piata Eroilor (pe limba lor Hosök tere) se afla la capatul bulevardului Andrassy, la mica distanta de parcul central. Cand am iesit din statia de metrou am dat cu ochii de monumentul Millenium, cu varful pierdut in ceata. Constructia ansamblului a inceput in 1896 (anul fondarii statului maghiar), dar a fost finalizat 4 ani mai tarziu, iar astazi face parte din patrimoniul Unesco. De o parte si de alta a pietei se afla Muzeul de arte frumoase si Palatul Artelor, amandoua invaluite in ceata. In mijlocul pietei se afla o coloana inalta, care are in varf statuia arhanghelului Gabriel, tinand in mana coroana Sfantului Stefan si crucea apostolica. In jurul coloanei se pot vedea statuile ecvestre ale celor 7 capetenii care au condus triburile maghiare in Campia Panonica. Cel din fata este Arpad, considerat fondatorul statului maghiar. Costumele lor, desi spectaculoase, nu sunt considerate “corecte” din punct de vedere istoric.

In spatele coloanei se afla doua colonade, fiecare cu cate 7 statui care reprezinta figuri importante din istoria Ungariei si a Transilvaniei, intre care am avut supriza (placuta, de altfel) sa-i regasim aici pe Iancu de Hunedoara si Matia Corvin. Initial, existau si 5 statui ale unor conducatori ai Imperiului Habsburgic, dar dupa ce Ungaria si-a castigat independenta, au fost inlocuite. Fiecare statuie este insotita de un basorelief, care prezinta o scena reprezentativa din viata conducatorului. Deasupra coloanelor se afla alte statui, despre care am aflat mai tarziu ca reprezinta Razboiul, Pacea, Munca, Bogatia, Intelepciunea si Gloria. Tot in piata se gaseste o placa de bronz, care marcheaza o fantana care alimenteaza cu apa termala mai multe bai publice din apropiere, intre care si Baile Szechenyi.

Piata Eroilor

Arhanghelul Gabriel

Pacea

Cele 7 capetenii

Matia Corvin

Iancu de Hunedoara

Sf Laszlo, regele Ungariei

Sf Stefan, regele Ungariei

Parasind piata, am traversat strada spre Parcul Central (Városliget), unde am descoperit un frumos peisaj de toamna. Dincolo de patinoarul imens se afla un castel care de la distanta ni s-a parut oarecum cunoscut (am aflat mai tarziu ca e o copie partiala a castelului de la Hunedoara). Nu e insa o copie fidela pentru ca fiecare latura a castelului este reprezentativa pentru un alt stil arhitectonic (romanic, gotic, renascentist si baroc). Castelul Vajdahunyad a fost construit initial din lemn la sfarsitul secolului 19, dar a devenit atat de cunoscut, incat a fost refacut mai tarziu din piatra, iar astazi adaposteste muzeul agriculturii. In curtea castelului am descoperit o alta figura cunoscuta, statuia lui Anonymus, cronicarul anonim al regelui Bela III, care a scris prima carte despre istoria Ungariei. Se spune ca tocul lui aduce noroc, motiv pentru care e bine lustruit de toti vizitatorii.

Parcul Central

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad

Anonymus

Baile Szechenyi

Baile Szechenyi

Baile Szechenyi

O plimbare lunga printre copacii imbracati in straie de toamna ne-a adus la Baile Szechenyi, cel mai mare complex de bai termale din Europa, alimentat de doua izvoare fierbinti (adica aproape 80 de grade). Noi n-am intrat, dar daca vreti sa aflati cum e iarna la bai, puteti afla de la Ioana si Alexandra.

Seara am incheiat-o in familie, alaturi de rudele Laurei, cu care am stat la povesti pana tarziu in noapte.

Mai avem poze din Budapesta si aici.

Din aceeasi serie:
Mos Craciun?
Targul de Craciun
Sfarsit de toamna la Budapesta
Flori inghetate
Intalnire cu Budapesta
Plimbare prin Pesta
Castelul Buda
Biseria Matyas
Bastionul Pescarilor
Muzeul Martipanului
Parlamentul Ungariei
Catedrala Sf. Stefan
Piata Eroilor
Dealul Gellert

View 2011 Budapesta in a larger map

6 comentarii la Budapesta: Piața Eroilor

 • Mira  spune:

  Atâtea locuri frumoase de văzut în Budapesta! Dar chiar că trebuie să ajungeți și pe timp de vară 🙂 De ce n-ati mers la băi?

  • Apollo  spune:

   In principal din lipsa de timp…

 • alicee  spune:

  Baile acelea mi-au dat si mie tarcoale o vreme, pana la urma am mers la un alt Spa, cu topogane si minuni :)) Castelul Vajdahunyad mi-a placut foarte mult! e o zona frumoasa a orasului

  • Apollo  spune:

   Si nu ne spui si noua unde te-ai balacit? 🙂

 • Traveling Hawk  spune:

  Cine spune ca pentru poze bune e nevoie doar de timp frumos? Ia te uita ce poze vi-au iesit, bravo!

  • Apollo  spune:

   Multumim, adevarul e ca si ceata da niste efecte interesante.

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>