Berlin: În vizită la Reichstag

31 mai 2012

Am plecat seara de la servici impreuna cu doi colegi, ca sa vizitam Reichstag-ul, care se afla in centrul Berlinului, la cativa pasi de Poarta Brandenburg. Desi astazi gasim acolo Parlamentul Federal al Germaniei (Bundestag), numele cladirii s-a pastrat, amintind de vremurile cand acolo se reunea Parlamentul Imperiului (Reichstag). Parlamentul se poate vizita doar cu rezervare, care trebuie facuta cu cel putin 2 zile inainte. Cupola de sticla de pe Reichstag ofera o priveliste frumoasa asupra Berlin-ului, bineinteles daca e o zi cu soare. Din pacate vremea n-a tinut cu noi, si am avut parte doar de-o ploaie puternica. La intrare am primit si un audioghid gratuit (apropo, si vizita e gratuita), de unde am aflat cate ceva despre istoria cladirii si a Germaniei in general.

Reichstag-ul a fost construit in secolul 19, pentru a adaposti parlamentul Imperiului German, si mai tarziu, parlamentul republicii. Cele patru turnuri simbolizeaza patru regate germanice: Prusia, Bavaria, Wurttemberg si Hanovra. In 1933 a fost afectat grav de un incendiu, motiv pentru care parlamentul Germaniei naziste nu s-a intrunit niciodata in acest loc. La incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Riechstag-ul a ramas in Berlinul de Vest, dar la doar cativa pasi de granita marcata mai tarziu de zidul Berlinului. Capitala Germaniei Federale s-a mutat la Bonn, iar cladirea a fost practic abandonata. Totusi, o data pe an, parlamentul Germaniei de Vest se intrunea simbolic in acest loc. Dupa reunificare, Berlinul a devenit capitala tarii, iar cladirea a intrat intr-un lung proces de renovare, care a durat pana in 1999. Domul, grav avariat in urma bombardamentelor, a fost demolat, si nu a mai fost refacut dupa planurile originale. In locul lui a fost ridicata o cupola de sticla si otel, care contrasteaza intr-un mod ciudat cu restul cladirii, si a generat discutii aprinse inainte de inaugurare. Ca o curiozitate, cupola este dotata cu celule solare, care asigura o oarecare independenta energetica a cladirii, si un paravan metalic care se misca odata cu soarele, pentru ca stralucirea sa nu fie orbitoare.

Sub cupola se afla o mica expozitie cu fotografii care prezinta istoria orasului. Am urcat incet spre varf pe rampa care inconjoara domul, incercand sa distingem cate ceva din peisaj printre picaturile de ploaie. Mie nu prea mi-a reusit, motiv pentru care nici nu am prea multe poze de acolo. In varf, cupola are un oculus (o deschidere, prin care in acel moment ploua serios), iar sub el exista un sistem de evacuare a apei, pentru ca nu cumva se se inunde sala de dedesubt, undese intruneste Bundestag-ul, parlamentul Germaniei.

Informatii utile

Din aceeasi serie:
East Side Gallery 
In vizita la Reichstag
O plimbare prin Berlin
Biserica memoriala “Kaiser Wilhelm”
Insula muzeelor
Castelul Sanssouci

Mai avem poze si aici.

Etichete:  

7 comentarii la Berlin: În vizită la Reichstag

 • nickro  spune:

  Un alt motiv pentru vizitarea Reichstagului, pentru iubitorii e arhitectura, ar fi ca domul a fost proiectat de Norman Foster.

  • Apollo  spune:

   Asa e, am uitat sa scriu asta.

 • alicee  spune:

  Ce vreme nasoala ati prins, pacat! oricum pozele sunt frumoase si cladirea interesanta! imi plac pozele cu oamenii zici ca sunt lipiti pe pereti :)))

  • Apollo  spune:

   N-as fi observat daca nu ziceai tu 🙂

 • Mihai  spune:

  Superbe pozele! Atmosfera aia plouată îi dă un aer foarte interesant.

  Felicitări!

  • Apollo  spune:

   Multumesc, multumesc 🙂

 • East Side Gallery  spune:

  […] aceeasi serie: East Side Gallery In vizita la Reichstag O plimbare prin Berlin Biserica memoriala “Kaiser Wilhelm” Insula muzeelor Castelul […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>