Budapesta: Dealul Gellert

Episcopul Gellert

4 decembrie 2011

In ultima zi a vacantei noastre la Budapesta am mers pe Dealul Gellert (Gellert-hegy). Dealul este incadrat de podul Elisabeta si Podul Libertatii, si poarta numele episcopului Gellert (Gerardo Sagredo), care a avut sarcina deloc de invidiat de a-i converti la crestinism pe indaratnicii maghiari. Legendele spun ca in timpul unei revolte, o ceata de pagani furiosi l-a inchis pe episcop intr-un butoi si i-au dat drumul pe pantele dealului, pana la Dunare.

Autobuzul ne-a lasat in apropiere de Citadela. Pe drumul spre intrare se insiruiau o multime de tarabe cu suveniruri, unde probabilitatea de a auzi limba romana era vorbita cel putin la fel de des ca limba maghiara. Pe peretii exteriori ai Citadelei sunt expuse fotografii care amintesc de Budapesta secolului 19. Citadela a fost construita de Habsburgi la jumatatea secolului 19, in urma unei revolte a maghiarilor, ca sa poata bombarda Budapesta mai usor. Dupa dezintegrarea Imperiului Habsburgic, fortareata a fost parasita, iar astazi gazduieste un restaurant, un hotel, si muzeul figurilor de ceara.

Incojurand Citadela am ajuns pe partea dinspre Dunare a dealului, la Statuia Libertatii. Monumentul a fost ridicat dupa al doilea razboi mondial, in memoria eroilor sovietici, si reprezenta un soldat cu un steag in mana. Dupa caderea comunismului soldatul sovietic a cazut in dizgratie, asa ca a fost inlocuit cu silueta mai pasnica a unei femei care tine in mana o frunza de palmier, iar monumentul a fost dedicat tuturor eroilor cazuti pentru libertatea Ungariei.

Am coborat pe pantele dealului spre Dunare, trecand pe langa statuia sfantului Gellert, inconjurat de niste salbatici fiorosi, despre care am povestit putin mai sus. La baza dealului se vede hotelul Gellert, cunoscut pentru piscinele cu apa termala. Am mai facut o scurta plimbare spre Parlament, in speranta ca-l putem vizita, dar n-am avut noroc nici de data asta. Deja se facuse tarziu, asa ca ne-am luat bagajele si ne-am indreptat spre aeroport, unde ne-am luat ramas bun de la unchiul Laurei. Avionul a plecat cu vreo ora intarziere, asa ca am ajuns acasa dupa miezul noptii, obositi, dar incantati de vacata la Budapesta.

Hotel Gellert

la Citadela

Statuia Libertatii

un castel privat

Podul Elisabeta

Castelul Buda

Dealul Gellert

Citadela si Statuia Libertatii

Mai avem poze din Budapesta si aici.

Din aceeasi serie:
Mos Craciun?
Targul de Craciun
Sfarsit de toamna la Budapesta
Flori inghetate
Intalnire cu Budapesta
Plimbare prin Pesta
Castelul Buda
Biseria Matyas
Bastionul Pescarilor
Muzeul Martipanului
Parlamentul Ungariei
Catedrala Sf. Stefan
Piata Eroilor
Dealul Gellert

View 2011 Budapesta in a larger map

2 comentarii la Budapesta: Dealul Gellert

  • Mira  spune:

    Chiar dacă ați umblat tot timpul înfofoliți, se vede că ați avut o vacanță frumoasă. De fapt, așa cum am mai scris, Budapesta este un loc minunat, unde nu te poți plictisi… și de care mi s-a făcut dor, tot urmărind plimbările voastre pe acolo 🙂

    • Apollo  spune:

      Poate ai sa razi, dar si noua ni s-a facut dor, mai ales ca a trecut ceva timp pana am reusit sa terminam de scris.

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>