Arhiva lunară iunie 2012

Giurgiu

Turnul ceasornicului

6 iunie 2009

Intr-o frumoasa zi de iunie am ajuns impreuna cu Laura la Giurgiu. Aveam vreo doua ore de pierdut, asa ca am incercat sa privim orasul prin ochii unui turist. Oare o fi ceva de vazut prin Giurgiu?

Citește articolul

Berlin: Insula Muzeelor

Altarul din Pergamon

2 iunie 2012

Era o frumoasa dimineata de sambata (contrar prognozei meteo care anunta ploaie). N-am putut suporta gandul de a ramne la hotel, asa ca am plecat sa caut Insula Muzeelor. Intai am crezut ca denumirea e metaforica, dar, de fapt, e vorba chiar de o insula, in mijlocul raului Spree, pe care se afla 5 muzee, toate parte din patrimoniul Unesco: Muzeul Vechi, Muzeul Nou, Galeria Nationala Veche, Muzeul Bode si Muzeul Pergamon. Cum erau prea multe ca sa ajung la toate, am ales unul din ele, si anume ultimul, care mi s-a parut cel mai interesant, pentru ca prezinta cateva reconstructii ale unor monumente antice.

Citește articolul

Berlin: Biserica memorială “Kaiser Wilhelm”

2 iunie 2012

In apropiere de gradina zoologica (si deci si de hotelul la care am stat in Berlin) se afla o alta “vedeta” a orasului: biserica “Kaiser Wilhelm”, cea mai neobisnuita biserica pe care am vazut-o pana acum. Povestea ei suna cam asa: in ultimii ani ai secolului 19, imparatul Wilhelm al II-lea a construit  in memoria bunicului sau, imparatul Wilhelm I, o biserica ce avea sa fie un simbol al unitatii Prusiei. In 1943, a fost lovita de o bomba, si distrusa in mare parte. Dupa razboi, locuitorii orasului s-au opus planurilor primariei, si au salvat biserica (pe care o alintau “dintele cariat”) de la demolare. Proiectul de reconstructie a fost unul foarte neobisnuit. Din biserica veche a fost pastrat doar turnul (si el avariat), iar alaturi a fost constuita o “biserica” micuta din beton, de forma octogonala, cu fatada din sticla albastra. Piesa centrala este o statuie a lui Isus, suspendata deasupra altarului. Turnul bisericii vechi a fost transformat in sala memoriala, iar alaturi a fost ridicat un zgarie-nor cu o cruce in varf, care are rol de clopotnita (din cate am putut sa-mi dau seama, nu se poate urca). Atunci cand am calatorit eu la Berlin, in jurul turnului bisericii vechi era ridicata o alta constructie temporara, care sa o protejeze pe perioada renovarilor (care ar trebui sa se incheie prin iulie).

 

Informatii utile

Din aceeas...

Citește articolul

O plimbare prin Berlin

Checkpoint Charlie

1-2 iunie 2012

Era o seara frumoasa de vineri (cumva toate serile de vineri sunt frumoase intr-un fel sau altul), chiar daca era foarte frig (adica vreo 10 grade). Curiozitatea mea ramasese nesatisfacuta la ultima vizita in Berlin, asa am hotarat sa recuperez mergand la Checkpoint Charlie, unul din ultimele simboluri ale razboiului rece. Acesta era singurul loc prin care stainii puteau traversa granita dintre Berlinul de Est si Berlinul de Vest (celelalte puncte de control, Alpha si Bravo, puteau fi folosite doar de cetatenii germani).

Citește articolul

Budapesta: Dealul Gellert

Episcopul Gellert

4 decembrie 2011

In ultima zi a vacantei noastre la Budapesta am mers pe Dealul Gellert (Gellert-hegy). Dealul este incadrat de podul Elisabeta si Podul Libertatii, si poarta numele episcopului Gellert (Gerardo Sagredo), care a avut sarcina deloc de invidiat de a-i converti la crestinism pe indaratnicii maghiari. Legendele spun ca in timpul unei revolte, o ceata de pagani furiosi l-a inchis pe episcop intr-un butoi si i-au dat drumul pe pantele dealului, pana la Dunare.

Citește articolul

Budapesta: Piața Eroilor

Piata Eroilor

3 decembrie 2011

Urmatorul punct pe lista noastra de sambata era Piata Eroilor, iar ca sa ajungem acolo am calatorit cu linia 1 (linia galbena) a metroului din Budapesta, supranumita “Metroul Millenium“. Linia de metrou este a doua din lume ca vechime, dupa cea din Londra. A fost inaugurata in 1896 (cumva majoritatea locurilor interesante din Budapesta au o legatura cu acel an). Statiile sunt mici si au un aer de epoca, desi au fost renovate relativ recent. Trenul circula pe sub elegantul bulevard Andrassy, si a fost inclus pe lista patrimoniului mondial Unesco

Metro...
Citește articolul

Berlin: În vizită la Reichstag

31 mai 2012

Am plecat seara de la servici impreuna cu doi colegi, ca sa vizitam Reichstag-ul, care se afla in centrul Berlinului, la cativa pasi de Poarta Brandenburg. Desi astazi gasim acolo Parlamentul Federal al Germaniei (Bundestag), numele cladirii s-a pastrat, amintind de vremurile cand acolo se reunea Parlamentul Imperiului (Reichstag). Parlamentul se poate vizita doar cu rezervare, care trebuie facuta cu cel putin 2 zile inainte. Cupola de sticla de pe Reichstag ofera o priveliste frumoasa asupra Berlin-ului, bineinteles daca e o zi cu soare. Din pacate vremea n-a tinut cu noi, si am avut parte doar de-o ploaie puternica. La intrare am primit si un audioghid gratuit (apropo, si vizita e gratuita), de unde am aflat cate ceva despre istoria cladirii si a Germaniei in general.

Citește articolul

Budapesta: Catedrala Sfântul Ștefan

3 decembrie 2011

Dimineata ne-am indreptat spre catedrala Sfantul Stefan (Szent Istvan Bazilika),cea mai mare biserica din Budapesta, ale carei turnuri pot fi vazute de pe orice inaltine din oras. Chiar in fata incepea targul de Craciun, pe unde ne-am plimbat putin pana ne-am intalnit cu unchiul Laurei, care ne-a fost ghid in fiecare zi.

Citește articolul