Budapesta: Castelul Buda

Castelul Buda

2 decembrie 2011

A doua zi la Budapesta a inceput cu o scurta vizita la castel. Castelul  Buda, aflat pe malul vestic al Dunarii, este una din cele mai vechi cladiri din Budapesta, asta daca nu luam in considerare nenumaratele modificari si reconstructii de care a avut parte de-a lungul timpului. Prima resedinta regala de pe locul ocupat astazi de castelul Buda a fost construita in secolul 13, din ordinul regelului Bella IV. Acesta cladire nu a rezistat, avand parte de numeroase lucrari de extindere si restaurare, o parte din ele executate in timpul lui Matei Corvin. Astazi face parte din patrimoniul Unesco.

Cea mai veche parte a castelului actual dateaza din secolul 14, cand edificiul era renumit pentru arhitectura gotica si viata artistica ce se desfasura intre zidurile sale. Istoria castelului coincide cu istoria Budapestei, reflectand perioadele de prosperitate si decadere ale orasului. Castelul a fost avariat in timpul asediului otoman, si distrus aproape complet de armatele crestine care au eliberat Buda. In locul lui a fost ridicat un palat baroc, care a fost resedinta pentru conducatorii habsburgi ai Ungariei. Cea mai recenta reconstructie a castelului e insa mult mai recenta, urmare a distrugerilor din al doilea razboi mondial.

Castelul adaposteste Muzeul de istorie a Budapestei, Galeria nationala maghiara si Biblioteca Szechenyi. In curte se afla mai multe opere de arta. Noua ne-a placut in mod special fantana lui Matei Corvin, si statuia pasarii Turul, o pasare legendara despre care se spune ca a calauzit triburile maghiare in drumul lor din stepele Asiei spre Ungaria de astazi.

Sub castel se afla labirintul Buda, una din cele mai interesante atractii ale capitalei Ungariei. Ne doream foarte mult sa-l vedem, dar am aflat ca a fost inchis definitiv cu cateva luni in urma. Tot inchis era si Spitalul din stanca amenajat in pesterile de sub castel (probabil ca n-are prea multi vizitatori pe timp de iarna), asa ca ne-am plimbat putin prin gradinile imbracate in haine de toamna.

Biserica Matyas si Bastionul Pescarilor

o poarta a castelului Buda si pasarea Turul

Podul cu lanturi

Castelul Buda

Castelul Buda

 

Fantana Matyas

Castelul Buda

Castelul Buda

 

Castelul Buda

intrarea in Spitalul din stanca

Informatii utile:
Muzeul de istorie a Budapestei
Galeria nationala maghiara

Mai avem poze din Budapesta si aici.

Din aceeasi serie:
Mos Craciun?
Targul de Craciun
Sfarsit de toamna la Budapesta
Flori inghetate
Intalnire cu Budapesta
Plimbare prin Pesta
Castelul Buda
Biseria Matyas
Bastionul Pescarilor
Muzeul Martipanului
Parlamentul Ungariei
Catedrala Sf. Stefan
Piata Eroilor
Dealul Gellert

View 2011 Budapesta in a larger map

2 comentarii la Budapesta: Castelul Buda

  • Traveling Hawk  spune:

    O dovada ca si iarna cu ceata poate fi fotogenica:)

  • Mira  spune:

    Chiar daca nu ati prins vreme grozava pentru plimbari lungi, tot ati reusit sa-i furati Budapestei cateva imagini… mai cetoase, dar ce conteaza cand vezi atatea locuri frumoase intr-un oras.

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>