Arhiva lunară aprilie 2012

Budapesta: Muzeul Marțipanului

Catedrala Sf Vasile din Moscova

2 decembrie 2011

La mica distanta de Biserica Matyas si Bastionul Pescarilor se afla cea mai dulce atractie a Budapestei: Muzeul Martipanului. Desi nu e foarte cunoscut, muzeul e o oprire obligatorie pentru orice pasionat de dulciuri. Intrarea se face printr-o cofetarie, care la prima vedere nu anunta ceva foarte spectaculos (doar o vitrina in care se vede un tort de 250 de kg), dar dincolo de usa se deschide un intreg univers al dulciurilor. 

Citește articolul

Budapesta: Bastionul pescarilor

Bastionul Pescarilor

2 decembrie 2012

De cand am vazut primele fotografii cu Bastionul Pescarilor (Halászbástya), am asociat imaginea lui cu Budapesta. Inca de acasa visam la turnurile ascutite profilate pe cerul albastru. N-am avut noroc de asa ceva (zilele senine in decembrie sunt destul de rare), dar cand am ajuns in fata lui, am avut sentimentul ca suntem in curtea castelului Frumoasei din Padurea adormita. Bastionul Pescarilor se afla chiar in spatele Bisericii Matyas. Desi este numit bastion, nu a avut niciodata rol de aparare, ci doar estetic. De pe terasele lui se deschide o panorama spectaculoasa asupra Dunarii si a Pestei (asta daca n-ai ghinion sa fie ceata, cum am patit noi). Se pot vedea podurile peste fluviu, insula Margareta, parlamentul si catedrala Sfantul Stefan. Intre bastion si Biserica Matyas se afla statuia ecvestra a Sfantului Stefan, primul rege crestin al maghiarilor.

Citește articolul

Budapesta: Biserica Matyas

2 decembrie 2011

Frigul si umezeala ne-au alungat destul de repede de la Castelul Buda, asa ca ne-am indreptat spre Biserica Matyas (sau Biserica Matia sau Biserica lui Matei), aflata chiar langa Bastionului Pescarilor. Silueta ei eleganta si tiglele colorate de pe acoperis atrag usor privirile. Pentru noi a fost una din cele mai placute surprize pe care ni le-a rezervat Budapesta.

Citește articolul

Budapesta: Castelul Buda

Castelul Buda

2 decembrie 2011

A doua zi la Budapesta a inceput cu o scurta vizita la castel. Castelul  Buda, aflat pe malul vestic al Dunarii, este una din cele mai vechi cladiri din Budapesta, asta daca nu luam in considerare nenumaratele modificari si reconstructii de care a avut parte de-a lungul timpului. Prima resedinta regala de pe locul ocupat astazi de castelul Buda a fost construita in secolul 13, din ordinul regelului Bella IV. Acesta cladire nu a rezistat, avand parte de numeroase lucrari de extindere si restaurare, o parte din ele executate in timpul lui Matei Corvin. Astazi face parte din patrimoniul Unesco.

Citește articolul

Povestea unei delegații la Berlin

Poarta Brandemburg

25-27 martie 2012

Povestea de astazi incepe cu o mica aventura: un zbor anulat. Trebuia sa plecam duminica in delegatie la Berlin, cu escala la Praga. Zborul de legatura a fost anulat, si am primit in schimb bilete la KLM, asa ca am mers de la Bucuresti la Berlin cu o mica oprire la Amsterdam. In fond, trebuie sa privim intotdeauna partea pozitiva: bine ca n-au facut escala la Sidney. Am ajuns la hotel cam tarziu, si am luat cina. Cheful de plimbare scazuse aproape de 0, mai ales din cauza orei inaintate.

Citește articolul