O zi prin Ardeal: Biertan, Medias, Sibiu

Cetatea Biertan

14 ianuarie 2012

Am plecat la drum intr-o dimineata friguroasa de ianuarie, impreuna cu Carmen si Alberto, fosti colegi de facultate si drumetii. Ultima data i-am dus in Bulgaria, asa ca de data asta am zis sa ne mai plimbam si pe la noi. Am facut rapid planul care suna cam asa: mergem pana gasim zapada. Am trecut in viteza pe langa Sibiu, apoi prin Medias, care era la fel de uscat ca si Bucurestiul. Pe la Copsa Mica mult asteptata zapada si-a facut timid aparitia, iar cand am ajuns la Biertan, deja aveam iarna in toata regula.

Ne-am dus direct in centru, cu gandul ca o sa vizitam una din cele mai frumoase cetati din Transilvania. Bineinteles ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, pentru ca am gasit poarta incuiata. Am intrebat in stanga si-n dreapta, si am aflat ca iarna e inchisa, din cauza ca nu exista incalzire. Intristati, am dat un ocol zidurilor, apoi ne-am consolat cu o bulgareala pe campul de la marginea satului.

Cetatea Biertan

Cetatea Biertan

Donariul de la Biertan (placa comemorativa)

cetatea Biertan

Am plecat inapoi spre Sibiu, fara sa mai trecem pe la Valea Viilor (care este inscrisa in patrimoniul mondial Unesco, alaturi de Biertan), convinsi ca nici acolo nu vom gasi deschis. Zapada ne-a urmarit pana la Medias, unde am oprit cateva minute ca sa vedem biserica fortificata Sfanta Margareta. Bineinteles ca biserica era inchisa, dar am putut totusi sa intram in curtea interioara si sa ne uitam la turn, care ne-a ridicat o multime de semne de intrebare: oare e inclinat sau o fi iluzie optica? In urma documentarii am decis: e stramb! De aceasta biserica este legat si numele lui Vlad Tepes, care a fost inchis aici in 1476, in urma unui conflict cu Matei Corvin. Pana la urma am renuntat la plimbare si ne-am intors spre Sibiu, descurajati de ninsoarea puternica.

biserica fortificata Sfanta Margareta

biserica fortificata Sfanta Margareta

biserica fortificata Sfanta Margareta

biserica fortificata Sfanta Margareta

Pana am ajuns la Sibiu, norii aducatori de zapada ramasesera de mult in urma. Am gasit cazare la pensiunea Korona (120 de lei camera dubla fara mic dejun), in conditii bune. Am facut o plimbare (cam scurta) de seara pe langa fortificatiile medievale, apoi prin Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet, iar cand foamea si frigul ne-au razbit, ne-am oprit pentru cina la Casa Frieda, ca de obicei (au mancare foarte buna). Cand am ajuns la pensiune stelele straluceau pe cer.

Piata Mare, Sibiu

Piata Mare, Sibiu

Piata Mica, Sibiu

Podul Minciunilor

Stalpul de la Casa Calfelor

 

 

Muzeul Brukenthal

Piata Mare, Sibiu

Data viitoare povestim despre Hotelul de gheata 🙂
Mai avem poze si aici.

4 comentarii la O zi prin Ardeal: Biertan, Medias, Sibiu

 • alicee  spune:

  Super! Imi plac pozele artistice de la inceput dar si ultimele cu Sibiul noaptea. Asta a fost prima iesire din acest an?

  • Apollo  spune:

   Da, a fost prima, si singura care a tinut un weekend intreg 🙁

 • Dianora Ungureanu-Maier  spune:

  Cat de frumos! Eu imi doresc de ani de zile sa ajung la Biertan, mai ales ca mama mea a copilarit acolo. In fiecare vara mergea la Biertan in tabara de germana. Am auzit doar povesti frumoase de la ea! Din pacate cand am fost acum 2 ani in Sighisoara singura modalitate de a ajunge era cu un taxi si costa prea mult pentru 2-3 ore de hoinareala pe acolo.

  • Apollo  spune:

   Eu am mai fost cu cativa ani in urma, si mi-a placut foarte mult. Oricum, mai incercam la vara. Cine stie, poate mergem impreuna. 🙂

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>