Stuttgart: piața Schiller

piata Schiller

1 aprilie 2011

…continuare de aici. Dupa ce am petrecut cateva minute pe o banca sub o magnolie inflorita, ne-am continuat plimbarea, trecand pe langa galeria nationala (Staatsgalerie), o Mecca a iubitorilor de arta, care expune opere de Rubens, Rembrandt, Renoir, Cezanne, Picasso, ca sa numim doar cativa. In apropiere se afla parlamentul landului (Landtag) si biblioteca municipala, gazduita de palatul regelui Wilhelm II (Wilhelmspalais).

regele Wilhelm II de Wurttemberg

Biblioteca (Wilhelmspalais)

Traversand strada am ajuns in Karlsplatz, o piata amenajata de ducele Karl Eugen pe locul fostelor gradini ale castelului vechi, si botezata cu numele sau. In mijloc se afla o statuie ecvestra a kaiserului Wilhelm I, unificatorul Germaniei, iar intr-un colt al pietei se afla un monument dedicat victimelor nazismului.

Wilhelm I

monumentul victimelor nazismului

Am trecut apoi prin fata castelului vechi, cea mai veche cladire din oras. In secolul 10 aici se afla o mica fortificatie de lemn care avea rolul de a proteja ferma de cai a contelui. 100 de ani mai tarziu a inceput constructia castelului de piatra, care a suferit mai multe modificari, cea mai importanta in secolul 16, cand a fost transformat in stil renascentist si a aparut curtea interioara cu arcadele ei impresionante, motiv pentru care este considerat cel mai frumos exemplu de arhitectura germana din acea perioada. Avariat serios in al doilea razboi mondial, a fost restaurat si adaposteste muzeul landului Baden-Wurttemberg. In curtea interioara se afla statuia lui Eberhard “cel barbos”, primul duce de Wuerttemberg.

castelul vechi

intrarea in castelul vechi

Ducele Eberhard cel barbos

De cealalta parte a castelului se afla piata Schiller, avand in mijloc statuia celebrului poet german. Intrarea in piata este marcata de coloana lui Mercur, ridicata in 1598, care are in varf o statuie aurita a zeului roman. Coloana face parte din cancelaria veche. La stanga ei se afla cladirea printului (Prinzenbau), constuita in stil renascentist, ca sediu pentru diplomati. Pe cealalta parte a pietei se afla Fruchkasten (cutia de fructe), folosita pe vremuri ca depozit de grau si presa de vin, iar astazi adaposteste colectia muzicala a muzeului landului.

Coloana lui Mercur

Coloana lui Mercur

piata Schiller (Stiftkirche si Fruchkasten)

piata Schiller (cancelaria veche)

Unul din cele mai importante repere ale orasului este Stiftkirche, o biserica a carei constructie a inceput in 1240. Ea adaposteste mormantul contelui Ulrich “Fondatorul” din 1265, alaturi de mormintele altor nobili din secolele 16-17. Biserica a suferit mai multe modificari pana a ajuns in forma actuala, cea mai importanta fiind renovarea de dupa razboi. Aici se pastreaza cel mai vechi clopot din regiune (1265), care era folosit seara ca sa anunte inchiderea portilor orasului.

Stiftkirche

Stiftkirche

primaria

castelul vechi

O plimbare de 10 minute ne-a adus in fata primariei, o cladire moderna, care insa nu ne-a impresionat in mod deosebit. De aici ne-am indreptat spre celebra Calwer Strasse, o strada istorica marginita de case cu fatade decorative. Zona este impanzita de restaurante, iar in timpul verii strada este invadata de terase. O recomandare ar fi sa incercati o bere sau un strudel cu mere (care nu prea are nimic in comun cu strudelul de la patiseriile romanesti) la Calwer Eck Brau (localul l-am descoperit impreuna cu niste prieteni din Germania, Esme si Martin – multumesc ca m-ati mai scos in oras, ca tare bine mi-a prins). Am incheiat seara cu o masa la Paulaner, pe aceeasi strada. Cat stateam acolo am avut ocazia sa vedem “bicicleta cu bere”, un fel de caruta dotata cu 2 butoaie de bere, populata de vreo 10 insi care pedalau cu spor, si beau bere cu si mai mult spor (in caz ca va tenteaza ideea, tot la Eck Brau puteti sa cereti informatii).

turnul garii (Hauptbahnhof)

Schlossplatz

bicicleta cu bere

– va urma –

Mai multe poze aici:

2011-03 Stuttgart 2009-09-13 – 2009-09-19 Stuttgart

Din aceeasi serie:
Primavara la Stuttgart
Sfaturi de calatorie
Solitude Schloss – castelul singuratic
Muzeul Mercedes
Reutlingen
Cascada Rinului de la Schafhausen
Zurich
Calatorie in timp
Castelul vechi
Muzeul Porsche
Districtul boabelor si funicularul 
O plimbare prin centru: Schlossplatz
O plimbare prin centru: Schillerplatz
Izvorul Dunarii
Rottweil
Tubingen
Castelul Hohenzollern
Castelul Ludwigsburg
Amintiri dintr-o primavara trecuta
Wilhelma – partea 1
Wilhelma – partea 2
Wilhelma – partea 3
Wilhelma – partea 4

View 2011 Stuttgart in a larger map

Etichete:  ,

2 comentarii la Stuttgart: piața Schiller

  • Ioana  spune:

    Foarte fotogenica piata Schiller, de castel nu mai zic! Daca nu in februarie, macar in martie si tot ajung pe acolo 😛

  • Apollo  spune:

    Iti dorim sa-ti implinesti dorinta 🙂

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>