Izvorul Dunării

izvorul Dunarii

2 aprilie 2011

Sambata dimineata Marius si Charlotte ne asteptau la cafeneaua din fata hotelului. Am stat cateva minute la povesti, dupa care am pornit cu masina spre prima destinatie a zilei: Donaueschingen (in traducere libera, orasul se numeste “confluenta Dunarii”). Am ajuns destul de repede si ne-am indreptat spre principalul punct de atractie al orasului: Donauquelle izvorul Dunarii.

Dupa cum am invatat cu totii in clasele primare, Dunarea izvoraste din muntii Padurea Neagra, si se varsa in Marea Neagra (interesant ca la raul asta, totul are ceva de-a face cu culoarea neagra). Pe drum vorbeam cu Marius si Charlotte, si am cazut cu totii de acord ca numele muntilor “Padurea Neagra” ne sugereaza locuri greu accesibile si piscuri inalte pe care doar vulturii se avanta. Bineinteles, faptul ca orasul Donaueschingen se afla in perimetrul muntilor sus-numiti n-a fost o surpriza. Surpriza a fost ca Dunarea izvoraste dintr-un oras, asadar nici vorba de stanci si prapastii. In zona centrala, in vecinatatea unui castel si a unei biserici, se afla un bazin amenajat in locul in care un izvor iese din pamant. Apa isi continua drumul cam o suta de metri printr-un canal acoperit, pana la confluenta raurilor Breg si Brigach, iar din acest loc raul se numeste Dunarea. Izvorul este frumos amenajat si se afla in gradina unui castel, insa din cauza unor neintelegeri cu primaria, proprietarul a constuit un gard deosebit de inestetic, care transforma obtinerea unei poze decente intr-o adevarata provocare. Pe un piedestal se afla o statuie, care o reprezinta pe mama Baar (din ce-am inteles ar fi o personificare a muntilor) aratand drumul spre est fiicei sale, tanara Dunare. Izvorul Dunarii e o atractie destul de populara, in special printre romani (majoritatea celor pe care i-am intalnit acolo erau compatrioti).

izvorul Dunarii

izvorul Dunarii: mama Baar si Dunarea

izvorul Dunarii

izvorul Dunarii

izvorul Dunarii

gradina castelului de la Donaueschingen

Am vizitat apoi biserica Sfantul Ioan de langa izvor.

o casa din Donaueschingen

primaria din Donaueschingen

primaria din Donaueschingen

Asadar am vazut izvorul Dunarii… sau poate nu. La Donaueschingen se afla “izvorul istoric” al Dunarii, care este mai degraba rezultatul unui proces de marketing foarte bun. Geografic vorbind, lungimea unui rau se masoara de la cea mai indepartata sursa, care se afla in alta parte. Asadar am pornit in cautarea unui alt izvor, al raului Breg, la vreo 50 de kilometri distanta, in munti, in apropiere de Furtwangen im Schwarzwald. Nici aici n-am gasit muntii salbatici pe care-i crease imaginatia noastra, dar oricum, peisajul se apropia de ideile noastre mult mai mult decat curtea castelului din Donaueschingen. Asadar aici am gasit izvorul adevarat al Dunarii, un mic firicel de apa care se avanta vesel la vale, incepand un drum lung spre est, pentru a se varsa in Marea Neagra, dupa ce a parcurs 2872 2860 de kilometri, 10 tari si 4 capitale. Ah, si o mica precizare, inainte sa intrebati: nu e cel mai lung fluviu european, e al doilea, dupa Volga.

prin muntii Padurea Neagra

prin muntii Padurea Neagra

izvorul Dunarii (Breg)

izvorul Dunarii (Breg)

izvorul Dunarii (Breg)

pensiunea “Izvorul Dunarii”

muntii Padurea Neagra

Am plecat multumiti ca in sfarsit ne-am lamurit cum e cu izvorul Dunarii, si ne-am oprit pentru masa de pranz la un restaurant rustic Din decor nu lipsea, bineinteles, nici ceasul cu cuc. Am vrut sa pozez cantaretul mecanic in actiune, dar era asa de rapid ca pana sa apas eu pe aparat, deja se ascunsese de mult. Am incercat sa ne razbunam vizitand muzeul ceasurilor, dar l-am gasit inchis.

– va urma –

Din aceeasi serie:
Primavara la Stuttgart
Sfaturi de calatorie
Solitude Schloss – castelul singuratic
Muzeul Mercedes
Reutlingen
Cascada Rinului de la Schafhausen
Zurich
Calatorie in timp
Castelul vechi
Muzeul Porsche
Districtul boabelor si funicularul 
O plimbare prin centru: Schlossplatz
O plimbare prin centru: Schillerplatz
Izvorul Dunarii
Rottweil
Tubingen
Castelul Hohenzollern
Castelul Ludwigsburg
Amintiri dintr-o primavara trecuta
Wilhelma – partea 1
Wilhelma – partea 2
Wilhelma – partea 3
Wilhelma – partea 4

Alte poze aici:

2011-03 Stuttgart

View 2011 Stuttgart in a larger map

Etichete:  ,

17 comentarii la Izvorul Dunării

 • Viorel Iraşcu  spune:

  Fericitilor!
  Sursele mele de prof’, imi spun ca Dunarea are 2857 sau 2860 de kilometri. Chiar de la Breg(e).
  Ce ma intereseaza este daca se face undeva pe placile vazute de tine, vreo mentiune de spre Romania, Delta Dunari-Romania, Marea Neagra -Romania, sau despre faptul ca 1075 kilometri adica 38% din lungimea sa au legatura cu tara noastra.
  Multumesc.

 • Liliana  spune:

  Ah, ce vreme frumoasa ati prins.

  Viorel, nu exista asemenea informatii, din cate imi amintesc eu. E un panou informativ exact langa izvoare, dar mi-ar fi sarit in ochi numele de Ro.

 • Apollo  spune:

  @Liliana: da, chiar am avut bafta de-o primavara timpurie 🙂

  @Viorel: multumesc pentru corectura, intr-adevar, ai dreptate 🙂 Eu am luat informatia de pe wikipedia, varianta in engleza, dar se pare ca pe site e o greseala: intr-un loc scrie 2872, in altul 2860, dar cand am scris articolul n-am observat. Totusi mai e o chestie care nu se potriveste: pe placa de la Donauescringen scrie ca sunt 2840 km pana la mare, Breg am inteles ca are 49 km, iar la izvorul Breg scrie ca are 2888, chestie care ma lasa putin nelamurit in legatura cu lungimea Dunarii.

  La Donaueschingen nu scrie nimic despre Romania, doar ca se varsa in Marea Neagra. La izvorul Breg scrie ca e izvorul geografic al Dunarii care strabate 8 tari de la muntii Padurea Neagra pana la Marea Neagra (mai exact RFG, Austria, Cehoslovacia, Ungaria, Yugoslavia, Romania, Bulgaria si Uniunea Sovietica – se pare ca au ramas un pic un urma :-D). Tot acolo e si un “bolovan” pe care e desenat traseul si sunt marcate orasele importnte (dintr-un motiv care-mi scapa, e si Bucurestiul printre ele, alaturi de Galati, Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Linz, Passau, Regensburg, si inca unul pe care nu reusesc sa-l deslusesc din poza). Daca vrei iti pot trimite fotografiile cu panourile.

 • Ioana  spune:

  Poftim comedie si cu Dunarea asta, sa izvorasca ea din doua locuri diferite! :-)) Da, de vazut, le-am pus pe lista…

 • Apollo  spune:

  Pai daca se varsa prin trei locuri, de ce n-ar izvori din doua? Asa e ea, nehotarata :-)) Pe de alta parte, noi n-am ajuns in delta, care e la noi in tara, dar ne-am dus sa vedem celalalt capat, tocmai in Germania. Dar rezolvam noi si problema asta in curand.

 • alicee  spune:

  Uh de cand nu am mai mancat intr-un restaurant rustic. De fapt cred ca niciodata nu am mancat la unul asa de frumos ca cel pozat de voi 🙂

 • Vulpita  spune:

  Foarte frumos review-ul vostru, mi-ati intarit si mai tare dorinta de a merge acolo!

 • Laura  spune:

  @Vulpita: Iti doresc sa ajungi acolo si sa ne povestesti si noua cum a fost! 🙂

 • Laura  spune:

  @Alicee: A fost experienta interesanta. Iti recomand sa ajungi in muntii Padurea Neagra. 😉

 • Traveling Hawk  spune:

  Acum, cand noi o cunoastem mare, nici nu iti vine sa crezi cum era Dunarea cand “era mica”!

 • Apollo  spune:

  Asta cam asa este 🙂

 • Mihai  spune:

  Super pozele, interesanta si locatia merita vazuta!

 • Alexandra  spune:

  Ce interesant! Uite chiar nu stiam chestia asta! Da nici nu am stat sa caut vreodata cum arata locul de unde izvoraste Dunarea 😛 Thanks! 🙂

 • Apollo  spune:

  @Mihai: multumim Misule!

  @Alexandra: nici noi n-am stiut pana n-am ajuns acolo, ne-au dus niste prieteni, si surpriza a fost pe masura 🙂

 • Delta Dunării – Pădurea Caraorman  spune:

  […] izvorăște din Munții Pădurea Neagră și se varsă în Marea Neagră în apropiere de o altă pădure neagră (Caraorman – […]

 • Loredana  spune:

  Interesant articol! Si eu am fost acolo si, intr-adevar, este foarte frumos!

  • Bogdan  spune:

   Mulțumim pentru vizită, Loredana!

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>