Grecia: situl arheologic Dion

Templul lui Isis

12 septembrie 2008

La mica distanta de tarmul Marii Egee, la poalele muntelui Olimp se afla un mic sat numit Dion. Strazile linistite si casele cu flori la ferestre ascund insa un mic secret: Dionul antic, orasul lui Zeus, si unul din cele mai importate centre religioase din Grecia antica.

Dion era un loc sacru pentru cultul lui Zeus, iar apropierea de muntele Olimp nu e intamplatoare. Orasul a devenit centrul religios al Macedoniei in secolul 5 iHr. Regele Archelaus a organizat aici un festival care se desfasura timp de 9 zile, adaugand ceremoniilor religioase competitii atletice si spectacole de teatru, care au dus faima orasului in intreaga lume greaca. Regii Macedoniei vizitau des orasul pentru a face sacrificii in cinstea lui Zeus, iar Alexandru cel Mare si-a organizat campania militara din Asia de aici. In secolul 5 orasul a inceput sa decada, iar cutremurele repetate l-au transformat in ruine. Cercetarile arheologice au inceput in 1928. A fost descoperit un templu imens dedicat lui Zeus, altele mai mici dedicate lui Demeter si Isis (zeita egipteana era preferata de Alexandru cel Mare), 2 teatre (unul grec si unul roman), case, ateliere, magazine si cladiri publice. Orasul era inconjurat de un zid de aparare, avea strazi paralele pavate cu lespezi de piatra si sisteme de alimentare cu apa si canalizare. 

In drum spre Meteora vazusem pe autorstrada un indicator spre Dion. Eram oarecum dezamagiti ca nu gasisem nici un sit arheologic (nu-s pietre in Grecia???), dar am zis sa mai incercam. De data asta am avut noroc. Am lasat masina in parcare dupa ce am platit biletele (6 euro) si am trecut prin micul muzeu de la intrare ne-am trezit cu un intreg parc arheologic pe care sa-l exploram dupa voie. Spre deosebire de rezervatiile arheologice din Romania, aici chiar am avut ce vedea. Din loc in loc erau tasnitori, unde vizitatorii osteniti si molesiti de caldura (adica noi) sa-si mai improspateze fortele. Un mic lac acoperit de stuf creeaza o oaza in peisajul arid. Prima impresia n-a fost chiar grozava, pentru ca in mijlocul lacului plutea o sticla portocalie care dadea cam urat in poza. In timp ce ne minunam ca si aici oamenii arunca gunoiul pe unde apuca, sticla a inceput sa dea din coada si s-a mutat la umbra, in stufaris (pentru cine nu s-a prins inca, sticla era de fapt un peste mare si portocaliu). Am mai descoperit ruinele unor biserici de la inceputurile crestinismului, si termele. Cel mai interesant loc ni s-a parut totusi templul zeitei Isis, pe jumatate ingropat in pamantul mlastinos, la umbra unor copaci inalti.

Teatrul grec

ruinele sanctuarului lui Zeus

Teatrul roman

Teatrul roman

 

Templul Afroditei

Templul lui Isis

Templul lui Isis

Templul lui Isis

Templul lui Isis

Templul lui Isis

Sistemul de incalzire al termelor

ruinele unei biserici

Vila lui Dionysos

Vila lui Dionysos

Vila lui Dionysos

Vila lui Dionysos

Vila lui Dionysos

Templul zeitei Demeter

caldura mare, mon cher

Vizita la Dion a durat mai mult decat planuisem initial, asa ca traseul pe care-l pregatisem pentru muntele Olimp s-a scurtat substantial. Am urcat pana aproape de refugiul A, dupa care ne-am intors, ca sa nu ne prinda noaptea pe drum. Drumul pana acolo ni s-a parut surprinzator de usor (pe anumite portiuni erau balustrade de lemn sau trepte), desi erau si niste mici intreprinzatori dispusi sa transporte lenesii pe magarusi.

In timp ce coboram spre poalele muntelui, am vazut undeva in padure niste ziduri. Am banuit ca e vorba de ruinele unei manastiri (am aflat mai tarziu ca era vorba de manastirea veche Sfantul Dionysios.) N-am stat prea mult acolo, si am urmat indicatoarele prin padure spre o mica pestera, in care era amanejata o chilie. Desi indicatorul anunta 20 de minute la coborare, noi am facut aproape dublu, ceea ce ne-a cam dat peste cap socotelile referitoare la intoarcerea inainte de apus, dar drumul de intoarcere a durat numai 20 de minute, desi era la deal (n-aveam idee ce energie poate sa-ti dea ideea ca te prinde noaptea in padure).

Manastirea veche Sfantul Dionysios

Pestera Sfantului Dionysios

– va urma –

Din aceeasi serie:
Spre Grecia!
Muntele Athos
Salonic (partea 1)
Meteora
Dion
Olimp
Salonic (partea 2)

2008-09 Grecia

View 2008 Grecia Obiective in a larger map

2 comentarii la Grecia: situl arheologic Dion

  • Traveling Hawk  spune:

    N-am vizitat Dion-ul dar daca as fi stiut ca sunt acolo asa mosaicuri frumoase, mergeam.

  • Apollo  spune:

    Si noi am nimerit aici mai mult din intamplare, am vazut un indicator pe autostrada, si ne-am luat dupa el. Surpriza a fost placuta, pentru ca pana atunci toate indicatoarele ne-au condus la niste bolovani in mijlocul campului, din care nu se intelegea nimic, ca nu era nici macar un panou cu explicatii.

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>