Bulgaria: Varna

termele romane din Varna

iulie 2008

Varna este, din pacate, unul din orasele pe care le-am vizitat in fuga, desi cu siguranta ar fi meritat mai mult. Cei mai multi turisti trec in drum spre Nisipurile de Aur sau Sunny Beach, fara sa se opreasca aici. Noi am trecut de mai multe ori pe aici, si am avut aventuri de fiecare data.

Primul loc pe care l-am descoperit este Gradina Marii, un parc frumos intins de-a lungul falezei care desparte plaja de oras. Este amenajata cu specii de plante tropicale, iar la intrare se afla un ceas solar in forma de lebada. In interior se afla cateva muzee, planetariul, gradina zoologica, acvariul si delfinariul, alaturi de o multime de terase (dupa standardele noastre, cele mai multe s-ar incadra la categoria “de fite”). Am trecut pe langa muzeul naval, insa era inchis. Asta nu ne-a impiedicat totusi sa admiram o salupa si cateva elicoptere peste gard.

Gradina Marii

Gradina Marii

Gradina Marii

Gradina Marii

Gradina Marii

Gradina Marii

Gradina Marii

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Muzeul Naval

Ne-am plimbat prin Gradina Marii pana ne-a ajuns foamea, asa ca ne-am oprit sa mancam la unul din restaurantele din apropiere. Personalul nu vorbea engleza, lucru destul de obisnuit in orasele mai putin turistice ale Bulgariei. Aveau totusi un meniu in engleza, din care am comandat tot felul de specialitati. Distractia a inceput cand ne-au adus mancarea. Eram cu vreo 8 prieteni, iar ospatarul n-a retinut cine a comandat fiecare fel de mancare, asa aducea cate o farfurie si anunta (in bulgara, desigur) cum se numeste. Noi nu prea stiam cum arata mancarea pe care-am cerut-o si ne-am folosit imaginatia ca s-o impartim. Sincer sa fiu, nu stiu daca a mancat cineva exact ce-a comandat, dar in orice caz, a fost o experienta gustoasa si distractiva.

Dupa ce am terminat cu masa ne-am indreptat spre gara, ca sa cautam termele romane din Varna. Am gasit niste harti turistice, numai ca nu nu-au ajutat foarte mult. Locul unde se aflau termele erau marcate printr-o fotografie mare care acoperea mai multe strazi, asa ca nu prea a redus aria de cautare. A durat vreo ora pana am gasit pe cineva care intelegea engleza si stia si unde se afla obiectivul nostru. Pana la urma am nimerit la terme, dar aici era pustiu, daca nu punem la socoteala cateva pisici. De fapt, n-am prins niciodata termele deschise, desi am trecut de mai multe ori prin Varna (bineinteles era in timpul programului). 

Termele din Odessos (numele antic al orasului Varna) sunt cea mai mare constructie antica din Bulgaria, si a patra ca marime din Europa. Complexul este bine pastrat (tinand cont ca a fost construit in anul 158), si contine un turn inalt de 18 metri, construit din diatra si caramida. Termele au fost folosite pana in secolul 6, cand au fost abandonate in contextul crizei economice din cauza costurilor de intretinere prea mari (parca suna cunoscut, nu-i asa?). Intr-un colt al complexului se afla o biserica bine cunoscuta pentru cateva icoane deosebite.

Gara Varna

Termele romane din Varna

Termele romane din Varna

Termele romane din Varna

Termele romane din Varna

Termele romane din Varna

In centrul orasului se inalta catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, ridicata din initiativa cneazului Alexander Battenberg. Planurile au fost realizate de un arhitect din Odessa, iar cladirea a fost finalizata in 1886. Catedrala are 3 altare, dedicate Sfintei Maria, Sfantului Nicolae si Sfantului Aleksander Nevski. Pictura murala este deosebita, si sunt completate de vitralii care-i prezinta pe Sfintii Chiril si Metodiu. Din motive care-mi scapa, avem foarte putine poze cu catedrala…

Catedrala din Varna

Catedrala din Varna

Catedrala din Varna

Am facut si o plimbare prin port ca sa cautam farul, unde am descoperit corabia piratilor.

Corabia piratilor

Farul din portul Varna

Piratii s-au lasat de meserie…

Un alt loc interesant este muzeul de arheologie, unde n-am ajuns, desi ne-ar fi placut. Aici este expusa o comoara tracica, gasita langa Varna. Se pare ca obiectele care o compun sunt cele mai vechi obiecte din aur descoperite vreodata.

– va urma –

Din aceeasi serie:

Sfaturi de calatorie in Bulgaria

Kaliakra

Balcic

Manastirea Aladja

Varna

Pobiti Kamani – padurea de piatra
Nessebar

Alte poze aici:

2008-07 Litoral Bulgaria

View 2008 Bulgaria in a larger map

Un comentariu la Bulgaria: Varna

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>