Tropaeum Traiani – monumentul de la Adamclisi

Tropaeum Traiani

19 iulie 2008

Daca tot suntem in sezonul vacantelor si drumurile catre litoral, indiferent ca e vorba de al nostru sau de al vecinilor bulgari, sunt tot mai aglomerate, m-am gandit ca poate n-ar fi rau sa va povestesc despre un loc pe care-l puteti vizita pe drum: Adamclisi. La intrarea in sat dinspre Constanta, la capatul unei alei incadrate de arbori se afla monumentul triumfal Tropaeum Traiani. Cetatea getica din zona era considerata o amenintare pentru Imperiul Roman, si deci trebuia cucerita. Romanii au invins pana la urma, insa numarul victimelor a fost atat de mare, incat Imparatul Traian a considerat ca trebuie sa ridice un monument in cinstea victoriei.

Numele localitatii provine din limba turca, si inseamna “biserica omului”, denumire inspirata in mod evident de Tropaeum Traiani. Arhitectul a fost Apolodor din Damasc, care a mai construit podul de la Drobeta si columna lui Traian de la Roma. La o privire mai atenta, e usor de observat ca nu poate fi vorba de constructia din secolul 2. Timpul a fost necrutator, iar la inceputul secolului 20 se mai vedeau doar ruine. In 1977 monumentul a fost refacut pastrand forma originala, iar piesele recuperate au fost expuse la muzeul din sat.

In varianta in care a fost reconstituit de catre arheologi, monumentul triumfal este alcatuit dintr-un soclu cilindric, care are la baza mai multe randuri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperis conic, cu solzi de piatra, din mijlocul caruia se ridica suprastructura hexagonala. La partea superioara se află o statuie cu doua fete, care poarta armura si patru scuturi. La baza trofeului se află doua grupuri statuare care reprezinta trupurilor a trei prizonieri. Ansamblul din care face parte monumentul mai cuprinde un altar funerar, pe ai cărui pereti se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldati romani cazuti in lupta de la Adamclisi, si de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care a fost inmormantat un comandant roman, care si-a pierdut viata in batalie.

La celalalt capat al satului se afla cetatea Tropaeum Traiani (cetatea Adamclisi). Considerata drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei si construita in acelasi timp cu monumentul comemorativ, cetatea era locuita de familiile veteranilor care au participat la razboaiele dacice si au fost colonizati aici. Orasul a ajuns la rangul de municipiu  dar a fost distrus de goti si reconstruit din temelii in anul 316, prin grija imparatului Constantin cel Mare. Cu acest prilej a fost inzestrat cu ziduri de aparare masive, dar nu a putut rezista invaziei avarilor si a fost parasit definitiv in anul 587. Interesant este “sistemul de securitate”, care se poate vedea si astazi: pe strazi erau sapate santuri care erau calculate pentru carele localnicilor, astfel incat orice strain era usor de recunoscut, pentru ca acestia nu aveau care specifice cetatii.

cetatea Tropaeum Traiani

Basilica Forensis

Strada principala a cetatii

Din aceeasi serie:

Cetatea Capidava

Cetatea Enisala

Cetatea Histria

Alte poze aici:

2010-11-20 Cetatile dobrogene

View 2008 Bulgaria in a larger map

2 comentarii la Tropaeum Traiani – monumentul de la Adamclisi

  • Traveling Hawk  spune:

    Inca un loc pe care nu l-am vazut asa ca va multumesc ca impartasiti cu noi impresiile voastre.

  • Apollo  spune:

    In vara asta ne-am propus sa facem un tur prin tara. Inca n-am stabilit traseul, dar in orice caz, vom mai prezenta locuri frumoase din Romania 🙂

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>