Arhiva lunară iunie 2011

Tropaeum Traiani – monumentul de la Adamclisi

Tropaeum Traiani

19 iulie 2008

Daca tot suntem in sezonul vacantelor si drumurile catre litoral, indiferent ca e vorba de al nostru sau de al vecinilor bulgari, sunt tot mai aglomerate, m-am gandit ca poate n-ar fi rau sa va povestesc despre un loc pe care-l puteti vizita pe drum: Adamclisi. La intrarea in sat dinspre Constanta, la capatul unei alei incadrate de arbori se afla monumentul triumfal Tropaeum Traiani. Cetatea getica din zona era considerata o amenintare pentru Imperiul Roman, si deci trebuia cucerita. Romanii au invins pana la urma, insa numarul victimelor a fost atat de mare, incat Imparatul Traian a considerat ca trebuie sa ridice un monument in cinstea victoriei.

Citește articolul

Țara Hațegului: Sarmizegetusa Regia

Sanctuarul mare circular, Sarmizegetusa Regia

13 iunie 2010

Sarmizegetusa este un nume pe care-l stim cu totii din cartile de istorie: cetatea lui Decebal. Ironia soartei a facut insa ca o a doua cetate, intemeiata de romani in apropierea capitalei distruse a Daciei, sa poarte acelasi nume. Mare parte dintre cei care ajung in Tara Hategului la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica (botezata mai tarziu Sarmizegetusa) cred ca au ajuns la capatul drumului. In realitate drumul abia acolo incepe. Ferita de ochii strainilor de paduri seculare de fagi, uitata de oameni, ignorata de arheologi, devastata de jefuitorii de comori, la poalele muntilor Godeanu se afla Sarmizegetusa Regia: adevarata cetate a regilor daci.

Citește articolul

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

13 iunie 2010

Seara se apropia rapid, asa ca ne-am indreptat spre Hunedoara. La intrarea in oras am trecut pe langa nelipsitele palate cu turnulete. Dupa ce-am ajuns in centru ne-am apucat sa cautam cazare, cu ajutorul GPS-ului. Am gasit doua pensiuni alaturate, cu preturi cam mari pentru gustul nostru, dar pana la urma am reusit sa negociem o intelegere reciproc avantajoasa cu una din ele. Am lasat bagajele si am plecat sa cautam Castelul Corvinilor (Castelul Huniazilor), in speranta ca vom reusi sa facem cateva poze pe inserate. Ne-am invartit o vreme pe strazile din zona industriala a orasului, si am ajuns in sfarsit la castel. Peisajul din jur arata sinistru pe timp de noapte, pentru ca e inconjurat din toate partile de ruinele fabricilor parasite. N-a durat mult pana ne-a ajuns oboseala, asa ca ne-am dus la culcare.

Citește articolul

Țara Hațegului: Biserica Densuș

Biserica Densus

12 iunie 2010

In apropiere de Ulpia Traiana Sarmizegetusa se afla satul Densus, a carui faima se datoreaza in mare masura unei biserici foarte neobisnuite. Chiar de la intrarea in sat apar niste indicatoare: unele duc spre biserica, celelalte spre traseul vulcanilor din Tara Hategului (care in afara de istoria agitata, se poate mandri si cu un trecut geologic interesant – a fost cu mii de ani in urma o insula vulcanica, pe care au evoluat cateva specii unice de dinozuri pitici). In fata bisericii se afla bustul lui Nicolae Densusianu, un cunoscut istoric roman care era fiu al localitatii. O alee urca usor printre crucile din cimitirul care inconjoara cladirea. La prima vedere biserica Densus are o infatisare bizara.

 Mate...

Citește articolul

Țara Hațegului: Cetatea si Mănăstirea Colț

Manastirea Colt

12 iunie 2010

Ne-am continuat drumul spre Cetatea Colt, trecand prin satele Rau de Mori si Suseni. Am ajuns langa Manastirea Colt, unde ne-am oprit sa citim un panou informativ, care pomenea ceva de doua “curti nobiliare” in zona. Am vazut pe varful unui deal din apropiere niste ruine, dar daca panoul zicea de alta cetate, am plecat mai departe s-o cautam.

Si-am mers, ...

Citește articolul

Țara Hațegului: Cetățile din Munții Retezat

Cetatea Malaiesti

12 iunie 2010

Sambata dimineata vremea era insorita si calda. Am pornit spre nord, cu gandul sa ne oprim la Banita, unde se afla una din vestitele cetati dacice, inscrise pe lista Unesco. Am ajuns in localitate, ne-am invartit in sus si in jos sperand ca dam peste vreun indicator, am intrebat cativa localnici, dar nimeni nu ne-a putut ajuta. Partea cea mai trista e nici macar locuitorii zonei nu stiu ce e la capatul satului lor, lucru pe care l-am constatat si cand am fost in cheile Dambovocioarei sa cautam cetatea Oratia (pe vremea aia nu stiam cum se numeste). N-am gasit cetatea Banita, dar asta ne-a fost invatatura de minte sa ne uitam cu grija de acasa pe harti (cetatea e chiar la intrarea in sat dinspre Petrosani, langa Pestera Bolii, unde n-am oprit ca nu prea ne-a tentat numele).

Citește articolul

Mănăstirea Horezu

11 iunie 2010

Nici nu ne-am intors bine de la Roma, ca in ziua urmatoare ne-am facut iar bagajele, de data asta pentru o excursie in Tara Hategului, ca sa vedem cetatile dacice din Muntii Orastiei. Planul era sa plecam vineri dimineata, numai ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, pentru ca nu ne-am putut trezi suficient de devreme. Am reusit in final sa plecam putin dupa pranz, deja resemnati cu gandul ca vom dormi pe la Petrosani.In timp ce conduceam relaxat spre Targu Jiu, ne-am dat seama dintr-o data ca am ajuns la Horezu, si am zis ca ar fi o idee buna sa ne oprim putin si sa vizitam manastirea Horezu (dupa alte surse manastirea Hurezi).

Citește articolul