București: Palatul Cotroceni

19 februarie 2011

Intr-o zona linistita si verde a Bucurestiului, pe varful unui deal, se afla Palatul Cotroceni. Aici se afla sediul Administratiei Prezidentiale, dar putini stiu ca aripa veche a cladirii a fost transformata in muzeu si se poate vizita. Intr-o zi friguroasa de februarie, o prietena a Laurei ne-a convins sa mergem sa-l vedem. Asadar ne-am infiintat cu mic, cu mare la intrare (se poate vizita doar cu ghid, si in grup), si dupa ce am trecut prin controlul de securitate si am platit biletele (12 lei de persoana) am trecut rapid prin gradina inzapezita si am patruns in palat. Taxa foto eram cam mare (40 lei), iar ghidul ne-a spus ca se pot face poze numai in doua sali, asa ca am lasat camera la garderoba, socotind ca nu are rost sa platim atatia bani pentru doua poze.

La sfarsitul secolului 17 (1679 mai precis) domnitorul Serban Cantacuzino a ridicat pe dealul Cotrocenilor o manastire, alaturi de care a cladit si casele domnesti. In momentul in care Carol I a devenit domnitor al Romaniei, vechea resedinta domneasca, folosita pana atunci de Alexandru Ioan Cuza, nu se mai ridica la standardele de confort dorite de familia regala. Astfel, in 1888 regele a ridicat un palat in stil clasic venetian, care sa-i serveasca drept resedinta in Bucuresti. Dupa ce familia regala s-a mutat la Palatul Regal (azi Muzeul de Arta), palatul Cotroceni a devenit locuinta pentru regele Ferdinand si regina Maria. Cladirea a fost grav avariata la cutremurul din 1977, iar lucrarile de restaurare au durat aproape 10 ani. Mai tarziu, Nicolae Ceausescu a decis sa-l transforme in casa de oaspeti, si a demolat biserica din incinta, care insa a fost reconstruita dupa revolutie. In 1991 palatul si-a dechis portile ca muzeu.

Ghidul ne-a condus intai in holul de onoare, care s-a pastrat in forma originala. O scara monumentala duce spre primul etaj, unde se afla saloanele oficiale. Printr-un coridor lung ajungem in sufragerie, decorata in stilul renasterii germane, reflectand stilul impus de regele Carol. Am vizitat in continuare cabinetul de lucru al regelui Ferdinand, care servea si ca biblioteca, apoi salonul alb, creat dupa dorinta reginei Maria in stil neobrancovenesc, care era folosit ca sala de receptii, si salonul de vanatoare. Salonul florilor este decorat cu vitralii si mobila decorata cu motive florale, iar in sufrageria palatului se gaseste o mare masa rotunda si 24 de scaune, care amintesc de legenda regelui Arthur. La etajul al doilea se afla salonul oriental, cu mobila adusa din extremul orient completata cu piese de bronz si portelan, apartamentul regal, compus dintr-o camera de lucru si un dormitor mare cu semineu de marmura, unde s-a incercat reconstituirea stilului original de decorare, dorit de regele Carol. Apartamentul francez are ferestre spre gradina palatului si face legatura cu dormitorul reginei Maria, decorat in stil Tudor. Langa apartamentul reginei se afla salonul norvegian, o camera mica in care predomina culorile inchise, si care seamana, poate nu intamplator, cu o biserica de lemn. Mai departe erau apartamentele copiilor, singurele care au fost restaurate folosing ferestre de cristal, asa cum aveau la inceput toate camerele din palat. Palatul aminteste de mult mai cunoscutul castel Peles de la Sinaia. La iesire am avut ocazia sa vizitam si biserca reconstruita in curtea interioara, folosind materiale din biserica demolata (cateva coloane si decoratiuni).

Pe noi ne-a impresionat palatul, mai ales ca nu stiam mare lucru despre el pana in ziua in care i-am calcat pragul.

Fotografiile sunt preluate de la: charadesparty, muzeeromania.ro, webphoto.ro

Holul de onoare

Holul de onoare

Holul de onoare

sufrageria germana

sufrageria germana

salonul de vanatoare

biblioteca regelui Ferdinand

biblioteca regelui Ferdinand
regele Ferdinand

zeita Diana

regina Maria

salonul florilor

salonul oriental

salonul oriental

sala de receptii

sala de receptii

sufrageria regala

salonul Sheraton

apartamentul francez

apartamentul Bidermayer

apartamentul Empire

apartamentul Adam

biroul regelui Carol I

dormitorul regelui Carol I

dormitorul regelui Ferdinand

dormitorul reginei Maria

salonul norvegian

Si inca un rand de fotografii din aripa noua a palatului, care poate fi vizitata doar in ziua portilor deschise.

salonul ambasadorilor

sala Unirii

sala Unirii

teatrul

teatrul

salonul albastru

biblioteca prezidentiala

11 comentarii la București: Palatul Cotroceni

 • Liliana  spune:

  Ma bucur ca mai vad si astfel de postari 🙂

 • Apollo  spune:

  Wow, ce rapida ai fost 🙂
  Am zis sa mai scriem si despre Romania, ca despre restul lumii am tot scris. Bucurestiul ramane mereu la urma pentru ca e prea la indemana.

 • Mircea Florescu  spune:

  Intr-adevar cam scumpa taxa foto. Romanii nu inteleg ca orice fotografie este o sursa de promovare, ca daca cineva face fotografii intr-un anumit loc si le arata prietenilor, locul acela va fi vizitat de acestia. Oricum interesant articolul, felicitari pentru modul in care ai prezentat acest palat.

 • Mihai  spune:

  Ce misto ca v-au lasat sa pozati. Pe mine cand am fost la Noapte muzeelor nu am fost lasat 😐

 • Apollo  spune:

  @Mihai: pai aia e, ca nici noi n-am pozat. Doar in ziua portilor deschise e liber la poze, dar nu stiu cand se mai tine.

 • Apollo  spune:

  @Mircea Florescu: Parerea mea e ca la noi muzeele nu incaseaza cine stie ce bani din bilete, si incearca sa-si suplimenteze veniturile asa. Eu sunt in principiu impotriva ideii de taxa foto, dar atata timp cat e rezonabila o platesc. Mi se pare ca e un fel de a spune “e interzis, dar daca mai pui niste bani, facem o exceptie…”

 • Traveling Hawk  spune:

  Multumesc pentru aceasta postare! Doream sa vad si eu palatul, am vazut doar crampeie la TV, mai ales din aripa noua. Acum sunt mai informata si am si vazut suficient de mult cat sa sesizez si eu asemanarea cu Pelesul.

 • ULINK.RO  spune:

  ULINK.RO – Portal articole. Promovare gratuita Site-uri, Blog-uri, Forum-uri, etc. Social bookmarking romanesc.

 • Robert Codescu  spune:

  Felicitări, pentru fotografii, mie mi-a oprit o tanti rea aparatul foto la intrare şi mi-a zis că mi-l dă înapoi la ieşire. NU a dernajat-o grenada :)) din buzunar dar mi-a oprit aparatul foto !!!

  • Bogdan Onose  spune:

   Fotografiile sunt facute la Ziua portilor deschise, si preluate. La o vizita obisnuita nu prea merita sa platesti taxa.

 • Palatul Regal din București  spune:

  […] palat, astfel  că regele Ferdinand și regina Maria nu au locuit în Palatul Regal, ci la Palatul Cotroceni. În 1926 etajul palatului a fost distrus de un incendiu. Reparațiile presupuneau costuri enorme, […]

Lăsați un răspuns

Puteți folosi tag-uri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>