Arhiva lunară mai 2011

Cetațile dobrogene: Histria

Cetatea Histria

20-21 noiembrie 2010

Cand ne-am trezit de dimineata, primul lucru pe care l-am facut a fost sa mergem sa vedem marea. Am facut o plimbare lunga pe plaja pustie si am ascultat valurile. Vremea racoroasa si vantul ne-au alungat mai repede decat am fi vrut, asa ca am plecat cu oarecare parere de rau in suflet spre cetatea Histria.

Citește articolul

Cetațile dobrogene: Enisala

Cetatea Enisala

20-21 noiembrie 2010

De la Capidava am pornit mai departe cu destinatia cetatea Enisala. Gps-ul ne-a indicat un drum mai scurt prin Slava Rusa, unde se afla cetatea Ibida, despre care citisem pe blogul lui Viorel. Am gasit un indicator spre cetate si ne-am luat dupa el, dar ne-am ratacit destul de repede. Dupa ce am parcurs ulitele neasfaltate ale satului in lung si-n lat ni s-a facut mila de masina si am facut cale intoarsa, cu gandul ca data viitoare ne vom intoarce mai bine pregatiti. Din Slava Rusa exista un drum direct spre Babadag (DJ223A), si apoi spre Enisala, dar dupa 300 de metri am renuntat si la ideea asta, pentru ca pierdusem numarul craterelor (am vazut drumuri forestiere in stare mai buna). Am ocolit deci cativa kilometri (dar de drum national de data asta), doar ca sa ne intersectam iar la Babadag cu sus-numitul drum judetean, care e in stare foarte buna pana la Enisala. 

De indata ce lasi in urma Babadagul si te indrepti spre lacul Razim, patrunzi in lumea stufului, a ochiurilor de apa stralucind jucaus in soare si a muntilor hercinici. In zare se vad ruinele impunatoare ale unei cetati singuratice.

Citește articolul

Cetațile dobrogene: Capidava

Cetatea Capidava

20-21 noiembrie 2010

Intr-o dimineata calduta de toamna (da, si in noiembrie pot fi dimineti caldute :-D) am plecat la drum, manati de dorul de mare. Nu aveam un plan bine pus la punct, stiam doar ca vrem sa ajungem in Dobrogea. Pe drum am analizat situatia, si ne-am hotarat sa facem o plimbare pe la cetati, daca tot suntem prin zona. Asadar dupa ce am parasit autostrada am intrat in Cernavoda si am pornit spre nord de-a lungul Dunarii. Pe la jumatatea distantei dintre Cernavoda si Harsova, chiar langa drum, se vad ruinele cetatii Capidava.

Citește articolul

București: Palatul Cotroceni

19 februarie 2011

Intr-o zona linistita si verde a Bucurestiului, pe varful unui deal, se afla Palatul Cotroceni. Aici se afla sediul Administratiei Prezidentiale, dar putini stiu ca aripa veche a cladirii a fost transformata in muzeu si se poate vizita. Intr-o zi friguroasa de februarie, o prietena a Laurei ne-a convins sa mergem sa-l vedem. Asadar ne-am infiintat cu mic, cu mare la intrare (se poate vizita doar cu ghid, si in grup), si dupa ce am trecut prin controlul de securitate si am platit biletele (12 lei de persoana) am trecut rapid prin gradina inzapezita si am patruns in palat. Taxa foto eram cam mare (40 lei), iar ghidul ne-a spus ca se pot face poze numai in doua sali, asa ca am lasat camera la garderoba, socotind ca nu are rost sa platim atatia bani pentru doua poze.

Citește articolul

Bulgaria: peștera Bacho Kiro

pestera Dryanovo

22 august 2010

La mica distanta de Veliko Tarnovo, se afla manastirea Dryanovo si pestera Bacho Kiro, formata in canioanele raurilor Andaka si Dryanovo. Numele pesterii vine de la unul din eroii renasterii nationale bulgare, Kiro Petrov Zanev, poreclit Bacho. Drumul spre pestera insoteste malul raului, care formeaza cateva cascade, care mai indulcesc atmosfera unei zile calduroase de vara. Ne-am oprit in fata intrarii, dar racoarea care venea din galerii nu ne-a convins sa ne imbracam mai bine (inauntru sunt doar 13 grade, dar asta am aflat putin mai tarziu). Picaturile de apa au dizolvat calcarul si au format timp de sute de mii de ani stalactite, stalagmite, si alte formatiuni bizare carora imaginatia oamenilor le-a gasit nume: sala ploii, floarea de piatra, salcia, lacul fericirii, lunca ursului, elefantul, purgatoriul, si bineinteles, nelipsita sala de concert (toate pesterile au cate una…). In pestera au fost descoperite urme de locuire din paleolitic.

Galer...

Citește articolul

Bulgaria: cetatea Tsarevets (Veliko Tărnovo)

Cetatea Tsarevets

 21-22 august 2010

Dimineata ne-am intors la Veliko Tarnovo si am lasat masina in parcarea din fata cetatii Tsarevets. Am platit biletele (5 leva de persoana) si am intrat pe poarta principala, dotata cu in pod mobil. Cetatea, inconjurata de ziduri groase, a fost construita in secolul 12, si a devenit capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar, in urma revoltei organizate de fratii Petru si Asan impotriva Imperiului Bizantin. Perioada de prosperitate a durat pana in 1393, cand turcii au asediat orasul timp de 3 luni inainte de a-l cuceri. Cetatea a fost restaurata in 1981, pentru aniversarea a 1300 de ani de la infiintarea statului bulgar.

Citește articolul