Arhiva lunară martie 2011

Bulgaria: peștera Orlova Chuka

Pestera Orlova Chuka

21 august 2010

La doar cativa kilometri de Ivanovo se alfa un alt loc interesant, dar foarte putin cunoscut: pestera Orlova Chuka (in traducere numele inseamna “Stanca vulturilor”). Pestera a fost descoperita in 1941 de un pastor, iar numele ei e legat de faptul ca pe stancile de deasupra intrarii cuibaresc vulturii. S-a format in peretii de calcar care marginesc defileul stancos al raului Cherni Lom, si a fost locuita din cele mai vechi timpuri. Inauntru s-au descoperit schelete de ursi de caverna, dar si lanci, topoare si ceramica datate incepand cu epoca de piatra si pana in epoca bronzului. Galeriile masoara in jur de 15 km (este a doua pestera din Bulgaria ca lungime), distriubuite pe 7 nivele (din care doar unul este deschis turistilor), si formeaza un labirint complex de tunele, abisuri si sali mari si mici. 

La intrare ...

Citește articolul

Bulgaria: bisericile rupestre de la Basarabovo și Ivanovo

Manastirea Basarabovo

  21-22 august 2010

Intr-o dimineata de vara am plecat la drum impreuna cu Carmen, o colega de facultate, si sotul ei, Alberto, sa vizitam Veliko Tarnovo, un oras fermecator care a fost cu secole in urma capitala Imperiului Bulgar. Desi invitatia a fost deschisa si pentru alti colegi, in dimineata plecarii ne-am adunat doar noi. Asadar am pornit spre Giurgiu, iar in drum ne-am oprit cateva minute la crucea de la Calugareni, care comemoreaza victoria lui Mihai Viteazul asupra turcilor. Dupa o scurta lectie de istorie ne-am continuat drumul spre Bulgaria, traversand Podul Prieteniei (dar prietenia asta e cu taxa: 6 euro). Ca fapt divers, bulgarii tocmai au redus taxa la 2 euro, dar numai pe sensul spre Romania, pentru taxa perceputa pe malul romanesc nu s-a schimbat (noi pretuim mai mult prietenia cu bulgarii). Imediat dupa ce am iesit din vama am intrat in Ruse, ca sa cautam o casa de schimb valutar. Dupa ce ne-am imbogatit cu leva am pornit spre Veliko Tarnovo, insa nu pe drumul principal, ci pe unul din drumurile laterale, cu gandul sa mai vizitam si alte locuri interesante.

Citește articolul

Croația – episodul 11: Spre casă prin Muntenegru și Serbia

9 – 11 septembrie 2010

De dimineata am luat micul dejun pe balconul camerei noastre, care avea o minunata vedere spre mare, lucru pe care nu-l observasem seara cand am venit. Ne-am intors la Dubrovnik pentru o scurta (speram eu) sesiune de cumparaturi, completata de o vizita la catedrala si in port. Ca o paranteza, preturile la suveniruri sunt aici mai ridicate decat in orice alt oras pe care l-am vizitat in Croatia, asa ca daca nu vreti neaparat ceva pe care sa scrie “Dubrovnik”, mai bine faceti cumparaturi in alta parte. Am profitat de vremea insorita ca sa ne mai plimbam putin prin oras. Ramasi fara kune, am cautat o casa de schimb valutar. La iesire ne astepta o mica surpriza: Marius si Charlotte ne vazusera intrand, si n-au ratat ocazia de a ne saluta. Era deja a treia oara cand ne intalneam cu ei, total intamplator. Ajunsi inapoi acasa si privind pozele, am constatat ca de fapt era a patra oara: cand am vizitat lacurile Plitvice, inainte sa facem cunostinta, erau chiar in fata noastra, si apar intr-una din pozele noastre. Ne-am bucurat mult de intalnirile cu ei, ne-au facut cu siguranta vacanta mai placuta si mai interesanta.

Dub...

Citește articolul

Primăvara la Stuttgart

Citește articolul

Bulgaria: Veliko Tărnovo

Monumentul dinastiei Asan

21-22 august 2010

Am ajuns la Veliko Tarnovo putin dupa pranz. Nu ne-am oprit, ci am mers mai departe la Arbanassi. Dupa cateva minute pline de emotii (pentru ca GPS-ul nu prea nimerea strazile din sat) am gasit hotelul la care aveam cazare. Ne-am odihnit o ora, apoi ne-am intors in oras. Am trecut pe langa cetate, dar ne-am limitat la cateva poze si am lasat vizita pe duminica, pentru ca pana la inchidere mai era doar vreo ora, iar o vizita relaxata dureaza cam doua ore.

Citește articolul