Arhiva lunară noiembrie 2010

Croația – episodul 3: Zagreb

30 august 2010

Dimineata nu ne-a adus prea multe motive de bucurie, pentru ca era cam racoare, iar cerul plin de nori. Am zis plecat totusi sa facem un mic tur al orasului. Problema cea mai mare a fost cu parcarea. Sunt doua modalitati de plata: prin SMS si cu fise. Bineinteles ca prin SMS nu pot plati decat localnicii (apropo, faina idee), asa ca am ramas la fise, numai ca noi nu aveam decat bancnote, si inca din alea mari, si nu voia nimeni sa ne schimbe. Am incercat sa cumparam cate ceva, dar tot am obtinut foarte putine monede, iar baietii cu amenzile deja se invarteau pe langa masina. Si ca sa fie totul minunat, nu se putea plati decat o ora, dupa care trebuia sa ne intoarcem frumos la masina sa mai bagam niste bani in aparat. Ca fapt divers, in Zagreb a fost cea mai scumpa parcare pe care am platit-o vreodata, aproape 2 euro pe ora (in Salonic am dat doar 1 euro). In sfarsit, cu parcarea rezolvata pentru o ora, am plecat sa exploram putin orasul.

Citește articolul

Roma – zilele 5 si 6: colina Aventin și Via Appia


9 – 10 iunie 2010

In dimineata asta ne-am trezit mai tarziu, ca eram foarte obositi dupa vizita la Vatican. Dupa micul dejun am coborat la metrou, ca sa mergem (din nou) la piramida. Metroul ne-a lasat in fata portii San Paolo, langa obiectivul nostru. Piramida a fost construita cu 18 ani inainte erei noastre de Caius Cestius, un important nobil roman, pentru a-i servi ca mormant. Forma ei este inspirata de piramidele egiptene (mai exact de piramidele din Nubia, in sudul vaii Nilului). In acea perioada in Roma era considerat “cool” tot ce era de origine egipteana, iar un mormant asemanator cu ale faraonilor era intr-adevar ceva deosebit. Nu este singura piramida construita in Roma, dar e singura care mai exista in zilele noastre. Mai tarziu a fost inclusa in zidurile aureliene, motiv pentru care a ramas in s-a pastrat in stare buna. Dupa finalizarea constructiei, piramida a fost sigilata, si nu poate fi vizitata pentru ca nu exista intrare. In curtea din jurul ei functioneaza un adapost pentru pisici.

Am plecat de lang...

Citește articolul

Croația – episodul 2: drumul spre Zagreb

Ministerul yugoslav al apararii, bombardat in 1999
sursa: Wikipedia

28 – 29 august 2010

Calatoria noastra a inceput intr-o dimineata de sambata, cand am plecat spre Oravita. Am urmat traseul Bucuresti – Pitesti – Craiova – Turnu Severin – Orsova – Bozovici – Oravita. Drumul a fost fara intamplari deosebite si a durat vreo 8 ore pentru 500 de km (unde-s frate autostrazile alea???). Intre Turnu Severin si Orsova erau lucrari de reparatie a drumului, asa ca am stat la vreo 20 de semafoare si am parcurs 15 km intr-o ora si un pic. Normal ca nu se lucra decat intr-un singur loc, dar au stricat cativa kilometri de drum in ideea ca se va lucra (candva) si pe acolo. La vama de la Portile de Fier era o coada imensa, asa ca ne-am bucurat ca nu trebuie sa trecem granita pe acolo. Am ajuns in final la Oravita, unde am ramas peste noapte la matusa mea (Mutty – da, stiu, nu e bunica noastra, ci a verisorilor nostri, da’ asta n-are asa mare importanta 😀 ). Seara ne-am petrecut-o stand de vorba cu rudele adunate mai mult sau mai putin intamplator acolo, si am primit sfaturi pentru drum.

Dimineata ne-am trezit cu greu, pe la 7...

Citește articolul

Munții Făgăraș: Cabana Valea Sâmbetei

30 – 31 octombrie 2010

Era o frumoasa dimineata de octombrie. Ne-am ridicat din pat cu gandul la crestele insorite ale Fagarasului. Ca in fiecare an, ne pregateam de tura aniversara a Ursului Trubadur. Am terminat de impachetat bagajele si ne pregateam sa plecam dupa Vladimir si Ancuta. Cand sa ne incaltam si sa iesim pe usa, a inceput dezastrul.

Laura...

Citește articolul