Arhiva lunară octombrie 2010

Croația – țara celor 1000 de insule

cetatea Sfantul Mihail, Šibenik 

28 august – 12 septembrie 2010

La cererea publicului intrerupem putin seria cu Roma, ca sa povestim doua vorbe despre concediul din vara asta. Croatia este o destinatie in care voiam sa ajungem de ceva vreme. Ideea a aparut prin 2008, cand am vazut pozele astea. Ramasese stabilit pentru 2009 dar… tocmai cand puneam detaliile la punct, Laura a varsat un pahar de must, care s-a scurs in intregime in imprimanta. Desi mi-a luat ceva s-o curat, imprimanta a supravietuit, insa Laura a interpretat intamplarea ca pe un semn negativ, asa ca am renuntat la Croatia… pe perioada nedeterminata. In vara lui 2009 eu am schimbat si serviciul (deci fara prea multe zile de concediu), am schimbat si masina (am fost pieton ceva vreme), asa ca am plecat intr-un concediu in Maramures si Bucovina.

Anul acesta insa ...

Citește articolul

Roma – ziua 4: Vatican

8 iunie 2010

Marti ne-am trezit mult mai devreme decat de obicei, adica pe la 6:30, o ora cam inumana pentru o zi de concediu. Aveam insa un motiv foarte bun. Trebuia sa fim la 8:30 la casa de bilete de la Muzeul Vaticanului. Dupa ce am mancat micul dejun in graba ne-am indreptat spre metrou. La Vatican se poate ajunge de la doua statii de metrou, dar nici una nu e prea aproape, asa ca am mai facut o plimare de vreo 15 minute pe jos. Am  ajuns la zidurile orasului pe la 8:20 si am vazut coada… lunga cam de vreo 200 de metri, pe 4 randuri. Ca sa fac o estimare, as zice ca asteptau vreo 1500 de persoane, si muzeul inca nu era deschis. Noi am luat-o frumusel pe langa coada si am mers chiar la intrare. Inainte de a pleca de acasa am facut ceva documentare pentru calatorie, si stiam din timp la ce sa ma astept. Asa ca am cumparat biletele direct de pe site-ul Vaticanului, pentru ca cei care au bilete nu stau la coada. Asa ca am intrat primii si am ajuns la “vama”. Ca sa intri pe teritoriul Vaticanului trebuie sa treci intai prin detectoarele de metale, ca la aeroport. Am mers apoi la casa de bilete, unde ne-au schimbat confirmarea de plata cu 2 bilete asemanatoare cu cartelele magnetice de la metrou. Odata cu biletele am rezervat si un tur ghidat al gradinilor Vaticanului (este singura posibilitate de a le vizita) care incepea la ora 9, asa ca am profitat de timpul liber ca sa mai citim cate ceva.

Vaticanul este ce...

Citește articolul

Roma – ziua 3: Terme și fântâni

7 iunie 2010

A treia zi la Roma a fost luni. Ziua de luni e un pic mai speciala, pentru ca aproape toate obiectivele sunt inchise, asa ca ne-am hotarat sa ne plimbam un pic prin oras. Dupa micul dejun am hotarat sa mergem la piramida, asa ca ne-am indreptat spre metrou. Roma are doar doua linii, si o a treia in constructie, dar distantele dintre statii sunt relativ mici. Ce m-a surprins e ca statiile sunt foarte adanci, la unele se coboara minute in sir pe o scara rulanta (apropo, nu exista scari “normale”). O alta idee foarte inteligenta e ca cei care urca nu se intalnesc niciodata cu cei care coboara, pentru ca scarile rulante sunt in parti diferite ale statiei. Trenurile sunt ca si la noi, din doua generatii, unele mai vechi, altele mai noi. Cand am ajuns la piramida (romanii s-au inspirat de la egipteni), ne-am dat seama ca suntem destul de aproape de Termele lui Caracala, unul din putinele obiective care sunt deschise si luni. Ne-am intors deci la metrou si am mai mers o statie, pana la Circo Massimo.

Circo Massi...

Citește articolul